Toscakaka med äppel- och nötfyllning

toscafyllning

På helgen, speciellt söndagar, bakar jag ofta något till eftermiddagsfikat. Så även idag, då det blev ett egenhändigt komponerat tosca-äppelkakerecept.

I går när jag var i Malmö passade jag på att köpa på mig några olika sorters nötter: pistage-, macadamia- och pinjenötter (se bilden ovan). Dessa använde jag i fyllningen tillsammans med hackat äpple, för saftighetens skull.

Ingredienser till kakan:

2 stora eller 3 små ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl, alternativt 2 dl vetemjöl
50 gr smör
1 dl mjölk
1/2 dl linfrön
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en avlång form, ca 20 x 30 cm, eller lägg i ett bakplåtspapper.

Smält smöret och blanda sedan ihop det med mjölken.
Vispa äggen och sockret pösigt. Blanda i mjölk-smörblandningen.
Rör ner mjölet, linfröna och bakpulvret och bred sedan ut smeten i formen.

Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.

Medan kakan gräddas, hackar du ett stort skalat äpple i små fyrkanter. Hacka även mandel, pistagenötter, macadamianötter och pinjenötter. Hur mycket? Tja, cirka 1/2 dl av varje nötsort.
Rör ihop 1 msk mjöl, 2 msk strösocker, 1 tsk vaniljsocker,  50 gr smör och 1 dl mjölk i en kastrull och värm blandningen till den börjar tjockna. Jag rörde även i lite torr, mald ingefära (cirka 1 tsk).

Ta av kastrullen från spisen och rör ner äpple-nötblandningen.
Bred smeten på kakan, sätt in den ytterligare 5 minuter, högt uppe i ugnen, så att smeten börjar bubbla och få färg.

toscakaka

Den här kakan innehåller inte så mycket socker, men den är ändå tillräckligt söt, tack vare äppeltoscasmeten. Linfröna inbillar jag mig gör nytta på något vis. Om inte annat ser kakan trevlig ut med dessa!

Och chokladpuddingen i kylen har fortfarande inte stelnat...







Kinaspecial på TV

kinaspecial

Matlagning i TV 4:s nyhetsmorgon, lördag. Den här gången är tre kinesiska mästerkockar inbjudna. Ur en pumpa skulpterar en av kockarna en alldeles fantastisk påfågel! Det wokas Kong Pao-kyckling och tillverkas nudlar. Alldeles väldigt jättesugen blir man när maten visas!


Svensken Johan Björkstén, boende i Kina sedan 20 år tillbaka, tolkar snabbt och lätt mellan kinesiska och svenska och så tillbaka till kinesiska igen. Johan har faktiskt lärt kineserna att laga västerländsk mat i kinesisk TV, men även hjälpt IKEA i Kina med marknadsföring av deras möbler.
 
hälsingegård

I Nyhetsmorgon visas även ett inslag om de vackra Hälsingegårdarna, som tydligen står på tur att bli Sveriges nästa världsarv.  

böngott

På eftermiddagen beger jag mig till ett av Malmös stora matvaruhus, som lockar med hälsotema just idag. Där bjuder kocken Anders ”Ankan” Lindén på små tilltugg innehållande bland annat bönor och linser.

Köper man 5 produkter av ett visst fabrikat får man dessutom herr kockens bok ”En God Bok”, med annorlunda recepttips på bönor, linser, ärter och frön. Sådana erbjudanden passar mig, och jag köper glatt och obekymrat på mig två årsförbrukningar av linfrön bara för att få denna bok!

kokbokssmakprov1
Ett smakprov på innehållet

wokgott

På kvällen svänger jag ihop en mycket lättlagad kycklingwok:

Koka upp kokosmjölk med allehanda grönsaker som broccoli, strimlad morot, böngroddar, purjo, vattenkastanjer och kycklingfileer skurna i bitar. Rör ner någon god krydda, förslagsvis curry, eller någon av de färdiga kryddblandningarna man kan köpa i portionspåse (Chicken Tikka, exempelvis).
 

Låt koka i 10 minuter. Servera med nudlar eller quinoa. Strö över rostade sesamfrön när du lagt maten på tallriken.


Och i kylen väntar den hemgjorda chokladpuddingen...


Budgetrösti

rösti

Gääsp! Det är inte lätt att uppbåda energi när arbetsdagen är till ända. Vi har vår mest hektiska period på jobbet, vilket innebär att man dröjer sig kvar lite längre på kvällarna för att jobba undan så mycket som möjligt. Och då finns det inte riktigt tid till att komma på något banbrytande recept! Känner dock en förpliktelse mot en viss
Ystadsambassadör, som just nu behöver dra åt svångremmen lite.

Varsågod, Elisabet (jodå, jag inkluderar även er andra som läser min blogg!)! Här får du ett gott budgettips:

Rösti

Riv potatis, morot och finhacka lök. Blanda ihop, klicka ut i den smörsmorda stekpannan, krydda med salt och peppar (förslagsvis) och stek cirka 4 min på varje sida. Kan ätas utan några tillbehör, men passar även bra ihop med kött, fisk och sallad.

I helgen bjuder jag på hembakade frallor med PUMPAFRÖN! Titta in på bloggen om några dagar!

Mera höst i luften

höst1
Foto: Matnjutnings
dotter

Jag samlar idéer till fler mattips. Under tiden lägger jag ut vackra höstbilder, tagna den gångna helgen.

höst2

kiarasol


Frisk och fräsch hamburgerfyllning

Hamburgare

Det är inte ofta vi äter hamburgare - lite synd faktiskt, för det är riktigt gott! Det går också att få till ett riktigt nyttigt mål med rätt fyllning. Skippa senapen, ketchupen och den rostade löken och gör en egen liten röra som du lägger på burgaren. Så här ser min röra ut som du ser på bilden:

Grovriv ett halvt skalat äpple och blanda rivet med: 1 tsk dijonsenap alt vanlig senap, 2 tsk majonnäs, 2 skivor saltgurka (finhackad), lite finstrimlad purjo - och - för att hålla ihop det hela: Grekisk/Turkisk yoghurt, drygt 1/2 dl.

Den här röran går givetvis att variera, men den friska smaken av äpple kombinerat med sältan i gurkan och styrkan i senapen gör att röran passar så bra till kött. Eller varför inte servera röran till en stark grillad korv?


Höst i luften

höstlöv

gulblomma

asfaltblomma

Kulturnatt

Kulturnatt
Dottern - ung nykomling bland utställarna

I går kväll, fredag, gick folk "man ur huse" för att ta del av det varierade kulturutbudet i vår kommun. Det var dags för KULTURNATT för elfte året i rad!

Många lokala förmågor representerades bland konstnärer, konsthantverkare, och musiker. Biblioteket höll öppet till midnatt, och i konsthallen blev det tvära kast mellan rock, folkdans och jazzinfluerad schlager.

Yngsta dottern, mycket fotointresserad, ställde ut ett urval av sina bästa fotografier, och fick till och med sälja lite!

ulltovnin
Underbara ulltovade plagg, väskor och prydnadssaker med inslag av silke.

falungong
En variant av Chigong.

bibliotekstårta
Tårtmums på biblioteket.

Salongsorkestern
Salongsorkestern öser på för fullt!

Folk verkade trivas, natten var ljum, marschallerna lyste upp överallt - och vips var Kulturnatten slut för den här gången!


Praktiska tips

Våfflarädisa
80-talspärmen innehåller inte bara recept. Jag samlade även ett tag på praktiska tips och knep som publicerades i veckotidningarna:  

"Rädisor som smakar sparris.
Har ni någon gång försökt att koka rädisor? Om inte, så gör det. De blir lika delikata som kokt sparris. Sjud dem sakta i lättsaltat vatten i 15-20 min. Ät dem sedan med rört smör eller lägg dem i en stuvning med riven god ost. Jag lovar er en ny smakupplevelse” – skriver ”Ewa Västerås” 

Annorlunda våfflor får du om du i smeten blandar ner lite rivet skal från en apelsin och blandar i lite osockrad koncentrerad apelsinsaft. Det ger en fin smak” – skriver ”Bittan”

Fler tips kommer någon annan dag!



Veckans soppa - Blomkålssoppa

blomkålssoppa

Jag har länge haft intentionen att planera veckans mat, ordna veckomatsedlar, och veckohandla, men av någon anledning lyckas jag inte riktigt. Tittar i min 80-talspärm och tänker tillbaka då jag faktiskt var en riktig husmor, för mer än 25 år sedan, gjorde storkok, syltade, saftade, frös in - och höll mig till en översiktlig matsedel som såg ut så här:

Måndag - fisk
Tisdag - korv
Onsdag - fläsk/skinka
Torsdag - soppa + efterrätt alt mjölmat
Fredag -  färs
Lördag och söndag - nötkött eller fågel

Häromdagen kom min kära granne A över med en sexveckorsmatsedel som hon och hennes familj spånat ihop på nolltid. Hon känner till min vånda och vet att jag så gärna vill skapa lite struktur i matlagandet. Dessa matsedlar finns nu fastsatta på kylskåpsdörren och jag är fast besluten att följa dem någorlunda slaviskt.

Onsdagar kommer att bli soppdag i fortsättningen och först ut är en mycket lättlagad blomkålssoppa,  tillagad i all hast. 30 minuter, inte mer tog det! Dessutom uppskattades den av hela familjen.

Detta behöver du till 4 pers:

1 blomkålshuvud
1 liter vatten
höns- eller kycklingfond/buljong
1/2 - 1 dl grädde

Dela blomkålen i buketter och koka den mjuk i vatten och fond/buljong (ca 10 minuter). Häll i grädden och mixa soppan med din stavmixer - ett MÅSTE i hushållet!

Krydda gärna med cayenne- eller chilipeppar för att få lite sting på soppan. Servera med stekta bacon- eller skinktärningar och lite paprika.

Om du tycker att soppan på bilden ser lite grön ut, stämmer det; jag fuskade lite och kokade med lite broccoli också!





Quesadillas - i stället för varma smörgåsar

Quesadillas

När orken tryter och man vill svänga ihop något snabbt, brukar varma mackor vara räddningen, antingen gjorda i ugn eller i smörgåsgrill: dubbla, med massor av god fyllning.

Quesadilla är en smaskig variant, där man steker dubbla vetetortillas med den fyllning man föredrar. Den här varianten lagade jag i går kväll:

Bred tomatpuré på båda bröden, strö riven ost (exempelvis Västerbotten-, Präst- eller Grevé-) över ena brödet, lägg på tunna skinkskivor, lite rucolasallad, riven ost igen - och till slut det andra brödet.

Stek quesadillan i lite raps- eller olivolja på medelstark värme. Vänd hela brödet efter 2 minuter och stek lika länge på andra sidan. Tryck gärna ihop bröden med stekspaden.

Lägg upp quesadillan på en skärbräda och dela den i tårtbitar. Överblivna bitar kan med fördel ätas dagen efter. Mikra dem en stund, så känns de som nygjorda!

Variera dina quesadillas med vad som finns hemma för tillfället: spenat, purjolök, lök, svamp, bacon, kyckling, köttfärs, quorn, keso m m. Osten är dock ett måste för att bröden skall kunna "klistras" ihop.






Anne Geddes - annorlunda fotograf

AnneGeddes1

På bokmässan i Frankfurt fanns Anne Geddes representerad. Hennes monter var ganska avskalad på inredning; i stället var det väggarna som talade.

AnneGeddes2

Anne Geddes är fotograf, kommer från Nya Zeeland, och har i över 15 år specialiserat sig på att fotografera små barn, helst spädbarn. Hon har gett ut ett otal böcker, kalendrar, affischer, vykort , ja till och med en
klädkollektion!

Anne är noga med att fotomiljön för dessa småttingar ska vara så behaglig som möjligt och hon jobbar endast 20 minuter med varje barn för att inte trötta ut dem.

På hennes hemsida finns många exempel på hennes fotokonst. Navigera runt och se alla ljuvliga bilder som hon tagit! Du kanske till och med har sett någon av bilderna tidigare?

Snabbmiddag med fjärilspasta

pastaräkor

Intentionen var att svänga ihop hembakt tortilla, enligt recept i en av mina kokböcker. Men detta kändes plötsligt alldeles för bökigt. Dessutom var halva familjestyrkan inte hemma utan åt middag på annat håll. 

Jag valde då det enklast möjliga jag kunde komma på: skalade några färska räkor som blivit över sedan fredagskvällen, kokade upp lite farfalle, blandade ner räkorna + lite grädde, mjölk, hummerfond – och kokade upp igen, för att sedan reda av med lite maizenamjöl. 


Lite färskriven parmesanost (det ska man ALLTID ha hemma!) + en pressad vitlöksklyfta, och maten var redo att avnjutas. Vi två som var hemma slevade snabbt i oss den krämiga anrättningen.

Lite senare på kvällen slank även lite inhandlad Carte d'or-glass ner... I morgon börjar nya livet (det gör det VARJE måndag!)...






Kålblomma

Kålblomma
Kålblomma?

I går eftermiddag tog vi en sväng till centrum, där allehanda näringsidkare fanns representerade inne i vårt Rådhus (några fanns även utanför Rådhuset). En av de lokala blomsteraffärerna hade ett eget litet bord, där de sålde ett urval av sina blommor och blomsterdekorationer. Jag passade på att köpa en läcker slags "Kålblomma", som man med fördel kan sätta i en smal hög vas.

Är det någon som händelsevis vet vad den egentligen heter?

Lördagsdessert

lördagsdessert

På planet hem från Frankfurt hittade jag ett spännande recept i DN: Glass med Macadamianötter och kolasås.

Jag rev ut receptet för att kunna titta lite närmare på det när jag väl kom hem. I eftermiddags blev jag sugen på att testa det, så jag åkte och handlade de ingredienser som behövdes: vaniljglass, Macadamianötter (jag hittade dem i min lokala ICA-butik) och - kondenserad mjölk!

Så här gör du:

Sätt den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en kastrull och fyll på vatten tills burken täcks helt och hållet. Koka upp vattnet, lägg på ett lock och låt sjuda i hela tre (3) timmar.

Under tiden kan du roa dig med att läsa en tidning, laga mat, äta upp den, se kvarteret Skatan på TV, börja se en hyrd film, avbryta tittandet på grund av att filmen inte visade sig vara så bra, läsa några favoritbloggar - och därefter sätta den kokta burken på kylning (det tar upp till en timme).

Öppna därefter burken - och tänk, den allra ljuvligaste koncentrerade kolasås har bildats! It's magic!

kolasås
Tadaa - Kolasås på burk!

Grovhacka Macadamianötterna och rosta dem i en teflonkastrull. Skeda upp vaniljglass, pytsa över lite kolasås och strö över nötterna.

Kondenserad mjölk som tillagas på det här sättet kallas i Sydamerika  "Dulce de leche". Man kan tillaga andra trevliga recept med mjölken, bland annat en lättlagad paj vid namn
Key Lime Pie, som är en specialitet i Key West, Florida. Erinrar mig även en mycket god brylépudding som våra förra grannar serverade, där huvudingrediensen var just kondenserad mjölk.

Mitt omdöme om efterrätten, som precis har avnjutits: fullkomlig! Dock behövs inte så mycket av kolasåsen, eftersom den är ganska söt.

 




Frankfurtdagar

fetaostsmält

Bild från Solens inre?

Jag har precis återkommit från några intensiva dagar på Bokmässan i Frankfurt. Trots att mässområdet var enormt, rådde tysk ordning överallt. Inga problem att hitta de olika montrarna!

Kväll 2 gick vi på grekisk restaurang, där vi alla frossade i grekiska specialiteter. En kollega beställde in gratinerad fetaost med tomatsås, tomater och örter. Denna rätt resulterade i bilden ovan. Ljuuuvligt!

Tillfällig paus - igen!

fönsterfröjd
Jag tar en bloggpaus på tre dagar, emedan jag styr min kosa mot Tüskland - Frankfurt, närmare bestämt!

På fredag är jag tillbaka! Om du är ny läsare, kan du passa på att läsa mina tidigare inlägg, eller besöka någon av de bloggar jag länkar till. Men kom tillbaka - lova det!


Ovanliga kålsorter

romancesco
Romanesco - utseendet associerar till undervattensväxter!

I stället för att åka till Skånemässan i lördags stannade jag alltså hemma och pysslade i trädgården. Tog dock en avstickare till den närbelägna Gårdsbutiken, där jag bland annat inhandlade två ovanliga kålsorter: Romanesco och Savoykål

Romanesco
– kallas även Broccolo. Ljusgrön till färgen och är en hybrid av broccoli och blomkål. Den har en mild smak och kan användas på samma sätt som b & b. Jag använde Romanesco i två veggopajer som tillagades i går.

savoykål
Savoykål - livgivande nervsystem!

Savoykål – kallas även Kruskål. Näringsrik kålsort, som kan användas i sallader, i wokrätter eller lätt förvälld. Har fått sitt namn från Savojen, en provins i sydöstra Frankrike, där man odlar den sen länge tillbaks. Den liknar vitkålen, men har krusiga blad. Dessutom är inte bladen så hårt knutna som på vitkålen.

Snabbt bröd i stekpanna

Stekpannebröd1

stekpannebröd2

Min receptpärm från 80-talet innehåller många matminnen. Egentligen har jag inte gjort så många av recepten som finns i den, men när jag tittar på vad jag samlat ihop ser jag att dessa recept fortfarande känns aktuella.

Två bakrecept som jag har testat några gånger, är stompa och filmjölksbröd. Gemensamt för dem är att de tillagas i stekpannan! Jag har nu slagit ihop dessa recept och presenterar här min modifierade variant:

(10 bröd)

6 dl vetemjöl, alternativt 3 dl vetemjöl och 3 dl grahamsmjöl
½ dl linfrön
1 tsk salt
2 tsk socker
1 tsk bikarbonat
2 ½ dl filmjölk eller yoghurt
½ dl smält smör


Rör ihop de torra ingredienserna. 
Smält smöret och rör ner det + filmjölken/yoghurten i den torra blandningen. Rör tills det blivit en fast deg.

Plocka upp degen och dela den i 10 bitar. 
Hetta upp en stekpanna – gjutjärn eller teflon spelar ingen roll. Kavla ut degbitarna. Har du kruskavel kan du kavla lite i slutet med den så du får ett fint mönster. 

Grädda de utkavlade bitarna, en och en, i torr stekpanna, cirka 1/12 min på varje sida. Vill du, kan du blanda i någon deciliter riven ost i degen, för att få mer stuns på smaken.