Lyxig filfrukost med saffran och pepparkaka

image287
Saffran och pepparkaka är stommen till filfrukosten som jag inmundigar på årets näst sista dag. Det känns lyxigt att även hacka ner mörk choklad i filen!

Min blandning består av följande:

Filmjölk
en knivsudd saffran
en bit mörk choklad
1/2 banan
några russin
2 pepparkakor
en näve cashewnötter

Blanda saffranen i filmjölken och låt stå en liten stund innan du blandar ner övriga ingredienser som du skurit i små bitar (utom cashewnötterna).

Enkelt och annorlunda!

Tetrollet - njutning för kropp och själ

image282

Nog avundas jag dem, alla dessa egenföretagare som tror på sin idé och dessutom genomför den! I Osby finns en sådan eldsjäl, Åse Thorgilsson, som sedan ett år tillbaka driver sitt kombinerade café och sin butik Tetrollet.

16-åringen följer gärna med in i butiken när jag lockar med varm latte. Vi tar oss först tid att botanisera i sortimentet av exotisk choklad, olika tesorter, avslappningsskivor och små pocketböcker med titlar som "att vara tonårsförälder".

Åse, innehavarinna och före detta flygmekaniker (!) bjuder på smakprover av olika chokladsorter och vi smakar gärna! Innan vi sätter oss vid fönsterbänken, tittar jag än en gång på allt som finns i butiken; jag tror faktiskt att jag aldrig gått igenom ett sortiment så noggrant som den här gången - men jag har ju tid!

image283
Lyxmunsbitar i olika exklusiva smaker

image284

Åse fixar till våra varma drycker: en kombinerad kaffe/chokladdryck till dottern och en latte med en After-Eight-chokladbit och Irish cream (troligtvis essens).

image285

Där sitter vi vid fönstret på källarnivå och tittar på folklivet i Osby. Och vi slappnar av - och njuter!image286
Mörk choklad för olika sinnesstämningar

Läs mer om Tetrollet
här.

Saffransskorpor med strykande åtgång

image281

Dessa skorpor KAN jag bara inte undanhålla er! De är de godaste skorpor jag både gjort och smakat - och de har en strykande åtgång när man väl bjuder på dem.

Leila (hon, Leilas-kök-madamen) har gjort dem i något av sina program på TV4plus och jag har blivit serverade dem hos goda vänner. Men som alltid, när jag tar över ett recept, modifierar jag så att jag nästan känner att JAG är den som skapat receptet. Och det har jag ju, i och för sig, för mitt recept blir ju på så sätt unikt.

Snabbgjorda är skorporna också - inte helt fel nu i jul. Sätt igång, baka dem idag!

Innan receptet kommer här nedan vill jag önska mina okända och kända läsare/läsarinnor en stressfri och glädjerik jul. Unna dig långa promenader, då du kan titta på andras julpyntande, läs/lyssna på en god bok, ring någon du tänkt ringa men inte gjort, sänk dig ner i ett varmt och väldoftande bad, ja, kort sagt, gläd dig själv men även andra!

Ni är över 100 som läser min blogg varje dag, och för en gångs skull vore jag glad om någon av er kunde ge mig en kort kommentar, något som jag i vanliga fall faktiskt är glad att jag inte får, eftersom det skulle ta en ohejdans lång tid att svara på dessa. Så, kommentera gärna den här gången!

... och så receptet:

Saffransskorpor (cirka 30-40 st)

75 gr smör (i nödfall margarin)
1 pkt saffran (0,5 g)
2 små ägg
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl av följande, blandat eller enbart: mandel, pistagenötter, solrosfrön, pumpafrön, mörk choklad
Råsocker

Sätt ugnen på 175 grader

Låt saffranen (skriver man så?) dra i lite sprit, se mitt förra inlägg.
Smält smöret och blanda sedan i äggen och den något onyktra saffranen.

Hacka nötterna alt. chokladen och blanda sedan ihop med de andra torra ingredienserna.
Forma degen till två smala längder och lägg på bakplåtspapper. Strö över råsocker eller, om du hellre vill det: strösocker.

Grädda i ugnen i 25 minuter. Ta ut längderna och skär sneda skorpor.
Sänk temperaturen till 125 grader och grädda skorporna i 10 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna vara kvar tills ugnen kallnat.

Ooooo, så gott!

Saffranstips

image280

17-åringen som hyllade traditioner, har hunnit bli 18, och även i år bakade jag
saffranssockerkaka på första advent.

Vill påminna om det jag tidigare tipsat om: låt saffran och lite socker dra i 1 tsk ren sprit (exempelvis Explorer) en stund (10 - 20 min). På så sätt blir kakan gulare och smakrikare, enligt Maud Onnermark.