Matminnen från Heidelberg

Kulturbrauerei

Heidelberg i början av veckan. En snabb visit i tjänsten. Men lite mat hinner vi stoppa i oss.
 
Ankomstkvällen besöker vi Gamla stan, och
Kulturbrauerei, där vi blir rekommenderade mat från regionen – maffiga stora köttportioner med tillbehör som hemgjord pasta, rotkraut och sauerkraut. Vi formligen vräker i oss.

Personalen lyckas även sälja in en portion Apfelstrudel till dessert – som vi dock delar på, tur nog! För därefter, när magen står i fyra hörn,  känner jag ett lätt illamående…


Plockmat

Dagen efter, på det stora förlaget, bjuds vi på buffé med plockmat. Smaskiga små snittar, friska fruktspett, delikata dessertbitar. Vore ju synd att låta allt gott förfaras...


Flaskfröjd

På Frankfurts flygplats funderar jag på om jag ska köpa med mig något drickbart hem. Jag nöjer mig dock med att gå runt och titta på utbudet.  Jag skulle gott kunna köpa en flaska för utseendet skull – inte för det som finns i!

Cognac

En vacker konjaksflaska – inom lås och bom!


Lättbakat matbröd

Oknådat bröd

Det är så härligt med nybakat bröd, och i den mån jag orkar, svänger jag till något själv. Alla blir så nöjda och glada och själv känner jag mig riktigt duktig! 

Jag har precis plockat ut kvällens brödbak ur ugnen och givetvis provsmakat. Omdömet är: knaprigt, nötigt och gott! 

Grundreceptet är hämtat ur ”Annas Mat” av Anna Bergenström, men jag har gjort vissa ändringar, och bytt ut vetemjölet mot Fullkornsvetemjöl och Dinkelmjöl och dessutom lagt till vetekli – allt för att få ett så nyttigt och fiberrikt bröd som möjligt. 

DET OKNÅDADE BRÖDET av Anna Bergenström (10 - 12 bitar) 
Reviderad version av Matnjutning

25 g jäst
4 dl vatten
8 dl fullkornsvetemjöl ELLER  5 dl fullkornsvetemjöl och 3 dl dinkelmjöl
1 dl vetekli

1 tsk salt
1 tsk socker


Smula jästen i botten på en degbunke. Lägg i saltet och sockret.
Rör ut i lite av det ljumma vattnet. Häll på resten av vattnet. Häll i vetekli och allt mjöl.

Rör ihop degen och låt jäsa under bakduk i cirka 1 ½ timme. Degen ska vara ganska lös, så därför går det bra att göra hoprörningen för hand. Lägg ett bakplåtspapper i en bakform (cirka 30  40 cm) och och tippa den jästa degen direkt på plåten – utan att knåda!

Bred ut degen och låt den jäsa i cirka 20 minuter. Grädda brödet mitt i ugnen i 250 grader i 15 minuter. Sänk därefter värmen till 125 grader och grädda i ytterligare cirka 40 minuter.Låt brödet svalna och skär det sedan i mindre bitar.


Rum nummer 11

Gångbron
Gångbro över Floden Neckar i Heidelberg  - 2006 och 1946

Det var faktiskt bara slumpen som gjorde att jag hamnade på samma hotell som 1969. Det var den sommaren som hela min familj – mamma, pappa, lillasyster - bilade från norra Sverige ända ner till Tyskland, med Italien som slutmål. Jag var 14 år.

 
I Heidelberg tog vi in på hotell Vier Jahreszeiten, med underbar utsikt över gångbron som går över floden Neckar. Jag fotograferade, antecknade flitigt i dagboken och gjorde även en skiss över hur vårt rum – Nr 11 – såg ut. 


Den 28 augusti 2006. En kulen, halvregnig tisdagskväll. Jag och min arbetskollega har precis hittat hotellet vi skall bo på under vår korta arbetsresa till Heidelberg. Och där ligger det, precis som för 33 år sedan. Tänk, så klart man kan minnas vissa detaljer! En viss osäkerhet infinner sig dock hos mig, eftersom jag på ett foto (taget av mig 1969) markerat huset BREDVID det här hotellet – där det också ligger ett hotell. Den äldre portieren, som givetvis blir mycket glad att höra om min tidigare vistelse, kan dock intyga att det måste ha varit på det här hotellet som vi bodde, eftersom jag  har tagit ett kort över gångbron, där vinkeln avslöjar att kortet definitivt är taget från rum nr 11.

 


Och visst får jag gå upp och titta på rummet - och jag känner igen mig, trots att rummet renoverats!

 


”Det här är väl ändå en helt fantastisk historia”, säger jag till portieren (som dessutom har jobbat på sina föräldrars hotell sedan tidig tonår). ”Javisst, men jag har faktiskt en historia som är ännu mer spännande” svarar han.

 


Och så får jag veta historien om två amerikanska soldater, som, ovetande om varandra, tar varsitt svartvitt foto över gångbron och dess uppbyggnad efter andra världskrigets slut – 1946.

 


Det ena fotot skickas till hotellet, någon gång på 50- eller möjligtvis på 60-talet. Fyra veckor senare mottager hotellet kort nr 2. Båda korten är tagna från – rum nr 11! Och genom någon konstig sammanlänkning lär dessa före detta soldater känna varandra, blir mycket goda vänner, och återvänder därefter vartannat år till Heidelberg, hotell Vier Jahreszeiten, där de alltid bor i rum nr 11. ”Men för några år sedan slutade de komma, eftersom de var över 80 år gamla och inte orkade längre”, förtäljer portieren. Och där slutar hans historia.

Jag förundras och funderar över rum nr 11...





Hemgjord Müsli med vaniljsmak

Musli

Har man en gång börjat göra Müsli hemma känns det inte aktuellt att köpa alla färdiggjorda söta produkter som våra matvaruaffärer svämmar över av. Jag brukar variera mitt recept från gång till gång, men har alltid som grund All Bran Flakes, eftersom det är flingor som är nästintill sockerfria.

 


I min senaste blandning har jag även skårad vaniljstång, som sägs skall ge en doft och smak av vanilj, enligt tips från
Den perfekta frukosten av Oscar de Hoeg och Fredrik Paulùn.


1 paket All Bran Flakes
1 påse hasselnötter
1 påse mandlar
4 dl solrosfrön
3 dl torkade bananchips
2 dl linfrön, hela eller krossade
10 finhackade torkade fikon
10 finhackade torkade plommon
1 vaniljstång 

 

 

 

  • Krama lite på All Bran Flakesen i påsen så att bitarna blir lite mindre. Hacka nötterna, mandlarna, bananchipsen i halvstora bitar (det går snabbt om du använder en matberedare.) och rosta dem sedan i en stekpanna på medelstark värme i ca 15 minuter.
  • Finhacka därefter fikonen och plommonen.
  • Dela vaniljstången och skåra sedan de två bitarna.
  • Blanda ihop allting. Vaniljstångbitarna skall läggas i müslin, men innan du gör det, dra runt bitarna i blandningen så att vaniljkornen lossnar lite. Sedan kan du låta stängerna ligga kvar.
  • Häll blandningen i en fin glas- eller plåtburk.
 

Under tiden som jag pysslar i köket med müslin, känner jag mig mer än någonsin övertygad om att jag vinner så mycket på att göra en egen variant. Jag förvånas också över att inte de stora producenterna lyckats med att få müslin så god som den här blir. För det blir den! Jag längtar redan till i morgon bitti…


Hemrostade solrosfrön

Hemrostade solrosfrön

Jag älskar rostade solrosfrön, men ser i affären att prisskillnaden mellan orostade och rostade är ganska stor. Vad gör jag då? Jo, rostar fröna själv, så klart!

 


Häll de orostade fröna i en teflonstekpanna som värmts upp på mellanstark värme. Rosta i cirka 10-15 minuter och rör om nästan hela tiden. Sedan kan du knapra i dig dem som de är, eller salta dem lätt. För att saltet skall stanna kvar på dem, kan du hälla lite matolja på de rostade fröna och sedan salta.



Snabb Frukoströra

Kräftstjärtar

Här får du tips på en god och lättgjord Kräftstjärtsröra (alternativt Räkröra). I stället för att köpa färdig Kräft/Räksallad, kan du själv på fem röda, röra ihop en mycket mer välsmakande sådan.  


2 dl keso
1 dl crème fraîche
1-2 msk majonnäs
1/2 liten burk stenbitsrom, röd
½ burk kräftstjärtar eller räkstjärtar


Hacka kräft/räkstjärtarna i mindre bitar och blanda dem sedan med de övriga ingredienserna. Färdigt!



Kärt återseende

Väninnebesök

Jag är precis hemkommen efter att ha tillbringat eftermiddagen och kvällen några mil härifrån, fortfarande i Skåne, men med en helt annan natur, där böljande kullar och mjuka lövskogar dominerar. Där, mitt inne i skogen, bor min väninna med familj. Det är nära 10 år sedan vi sågs, men som så ofta med riktigt goda vänner, plockar man direkt upp tråden sedan sist, och plötsligt känns det som man aldrig varit ifrån varandra!

 


Vi tillbringar några trevliga timmar tillsammans, då vi hinner rekapitulera de sista årens händelser, fika goda hembakta bullar (ja, i alla fall fick jag det intrycket..), ströva i den närliggande skogen, kolla in odlingarna med förvuxen squash, laga kvällsmat tillsammans – och till slut – kolla in bloggvärlden, för se, min väninna, hon vill OCKSÅ börja blogga!

 


När jag på min väg hemåt glider genom det mörka landskapet, blixtrar det till i olika delar av landsändan, och på radion spelas ”Dreamer” av Supertramp. I bakluckan vilar fyra bastanta squashar som blir nästa veckas utmaning. Här gäller det att leta recept!


Trevlig matpresent

Rapsojepresent

En trevlig gåbortspresent, som dessutom finns kvar ett tag, är en flaska fin rapsolja eller olivolja. Jag skall bort i eftermiddag till en mycket kär väninna som jag inte träffat på nästan 10 år, och hon skall få den allra finaste rapsolja från Österlen, en påse örtkryddor från Borgeby kryddgård och underbara chokladchilitryffelbitar som låter gommen hetta till för ett ögonblick. Njutningsvarning!

Vinspaljé

Vinrankor

I vår trädgård står en gammal cykel utan sadel. Det var tänkt att ena dottern skulle använda den (efter renovering förstås!), men naturen ville annat! Efter några varma sommarmånader har vinrankorna tagit över och klamrar sig villigt fast överallt.

 


Och druvor får vi, även om de är små!




Lilla bönboken

Lilla bönboken

Gillar man att laga mat har man i regel samlat på sig alldeles för många kokböcker; själv har jag över tre hyllmeter! Och hur många av dem använder jag då? Alldeles för få!

 


Jag gjorde en rejäl rensning för några månader sedan, men hade inte hjärta att slänga de som ratades. Nu återfinns de i en låda på landet. Kanske döttrarna vill ta över dem när det är dags att skaffa eget?

 


Favoriten hos mig just nu  är faktiskt en ganska oansenlig liten pamflett/broschyr som
Risenta tryckt, med den slående titeln Lilla Bönboken. Boken beskriver hur man tillagar allehanda sorts bönor och linser och ger även läckra receptförslag. Lättlagad Hummus, lasagne på gröna linser, getost och spenat är några lockande exempel!

 


Jag beställde häftet via Risentas hemsida för ett år sedan ungefär och den har verkligen gett mig inspiration att använda det lager av bönor som jag har samlat på mig genom åren. Risentas hemsida är också mycket inspirerande, med massor av recept och jag har fått förhandsinformation att den kommer att förbättras framöver, med mycket tips på sådant som allergiker kan äta. Så det lönar sig att titta in där då och då!


Om du är intresserad av att själv beställa ett kostnadsfritt exemplar, föreslår jag ett litet mail till [email protected].




Choklad i maten

Mörk choklad

Jag är precis hemkommen från Malmöfestivalen, där det finns en hel del att välja på i matväg, speciellt kring Gustav Adolfs Torg. Egentligen tyckte jag inte att det fanns så mycket överraskningar i år, men jag blev ändå nyfiken på en köttgryta med choklad som chokolaterian Les Trois Roses serverade i ett av matstånden, strax utanför deras butik som även den ligger på detta torg. Sydsvenskan gav dessutom högsta betyg åt den anrättningen. Kön ringlade sig lång utanför ståndet och givetvis kände vi oss manade att smaka på grytan.

 


Nå, smakade det choklad? Nja, inte precis, men det kändes som om smakerna förstärktes, något som bekräftas i den här artikeln.

 


Tasteline
har även ett spännande recept på en kyckling med chokladkryddning. Får se till att testa detta i helgen!

 


Ett tips: Om ett recept innehåller blockchoklad, byt ut den mot mot mörk choklad, helst med en kakaohalt på över 70%. Det är verkligen värt att lägga pengarna på den typen av choklad.



Blodsockerfall

Vit sparris

Som nybliven bloggare känner jag en viss press att skriva i alla fall ett nytt inlägg om dagen. Sakta men säkert kommer jag att hitta formen för vad jag skall skriva om när det gäller mat, men just nu oooorkar jag inte mer än att helt kort berätta att även den sundaste person kan falla ihop i små bitar om MATMATMAT inte gives inom rimlig tid.

 


Efter en späckad arbetsdag  fick jag helt oplanerat bege mig till den Stora Staden med yngsta dottern, som behövde inhandla Ett Stycke Skolväska. Stadsbesöket drog ut på tiden rejält och på hemvägen svängde jag förbi Snabbköpet för att inhandla det allra nödvändigaste: mjölk, yoghurt och lite till. En skavsårshaltande dotter hängde snällt med in, och tur var väl det, för när jag väl skulle betala och drog mitt bankkort i kortläsaren, hånlog orden ”uttag medges ej” mot mig. Tur att dottern var solvent, och kunde se till att lösa modern från hennes skuld, innan kön hunnit växa sig alltför lång!

 


Att sedan en mjölktetra läckte och att jag trodde att kassörskan slagit in två varor fel, ja dessa irritationsmoment bleknade när jag läste om
Elisabets otursdag!

 


Nu har jag vilat bort mitt bottenhumör, ätit lite seg, gul sparris och smällt i mig en mjuk, mumsimumsig macka med MYCKET Bregott och Kalles Kaviar. Och jag är övertygad om att den gjorde mig gott långt in i själen…




Spetsfundig spetskål

Spetsfundig spetskål

Har du provat spetskål någon gång? När jag som vanligt skulle inhandla vanlig vitkål från min lokala gårdsbutik, var den slut, men en massa Spetskålshuvuden låg där och tronade. Fick veta att skillnaden var minimal, men spetskålen skulle vara mildare i smaken. Mycket riktigt! Så härligt att lossa ett sprött blad och smaska i sig. Jag har precis använt den i finskuren form i en kycklingwok och det smakar toppen! Spetskål till folket!

EN sak i huvudet...

Min man sade igår: ”Kan du inte prata om något annat än MAT?”

 

Hmm… skulle vara BLOGGAR då…


Go, go med GI-metoden!

Go, go med GI-metoden!

När jag brinner för något, ja då brinner jag rejält! I början av sommaren var det GI-mat som gällde. Jodå, det gäller fortfarande, men jag läser väl inte RIKTIGT lika många artiklar om det som jag gjorde då! Det finns två orter i Skåne där ALLA GI-böcker är utlånade till – ja, gissa vem?

I alla fall bestämdes det (enhälligt av mig, förstås) att jag skulle försöka coacha mina arbetskamrater i höst i GI-ätandets ädla konst. Jag författade ett mail och skickade ut, och tänkte härmed delge även dig, kära bloggläsare/-läserska detta ”väckelsemail”. Kanske även DU blir inspirerad? There is more to come, jag lovar!


Hej mina vänner!

Detta är er hälsocoach som skriver! Tänkte bara pusha er lite inför höstens kickstart då vi alla ska äta sundare, mer, godare - OCH som bonus kanske må bättre och gå ner ett och annat kilo, alternativt hålla vikten.

Expressen är en av många tidningar som hakat på GI-trenden och i en artikel skriver man så här:
"Att hoppa över måltider gör att kroppen tror att det är svälttider och ställer in sig på att lagra energi och fett.
Dessutom åker blodsockret berg- och dalbana vilket gör dig både trött, irritabel och sötsugen. Många kvinnor äter kakor och godis mellan måltiderna i stället.!

Japp! Precis så är det! Jag upprepar
alltså vad Expressen skriver:
"Att hoppa över måltider gör att kroppen tror att det är SVÄLTTIDER och ställer in sig på att lagra energi och fett.
Dessutom åker blodsockret berg- och dalbana vilket gör dig både trött, irritabel och sötsugen. Många kvinnor äter kakor och godis mellan måltiderna i stället.!
EN gång till:
"Att hoppa över måltider gör att kroppen tror att det är svälttider och ställer in sig på att lagra energi och fett.
Dessutom åker BLODSOCKRET berg- och dalbana vilket gör dig både trött, irritabel och sötsugen. Många kvinnor äter kakor och godis mellan måltiderna i stället.!"

Förstår ni nu hur viktigt det är att ÄTA! Och när man äter gott och bra och rätt mat, ja då ORKAR man så mycket mer. Det handlar om att BYTA UT mindre nyttiga produkter mot mer nyttiga, helt enkelt. Det handlar INTE om att försaka!

Nå, låter jag som en väckelsepredikant nu? Bra! För jag tror att man måste få in detta för att kunna ändra sina matvanor för gott. Som en bra start kan man exempelvis hoppa på GI-metoden. Samtidigt tror jag inte att man får vara för fanatisk. Man MÅSTE även få göra avsteg, men varför inte göra det på helgerna då (ynka två dagar)? Dessutom är det så, att när kroppen vant sig av vid sött, då längtar man inte efter en massa onyttigt, utan föredrar Sunda Supergoda varianter - jag lovar!

Som mjukstart kan du börja med följande:
Se till att verkligen äta 3 huvudmål och två-tre mellanmål.
Skippa
produkter med socker i mesta möjliga mån.
Prova coleslaw,  fullkornscouscous, bulgur, quinoa (finns både vit o röd) och fullkornspasta som ersättning till  potatis, ris och vanlig pasta.
Ät så mycket "rent" som möjligt - rent kött, fisk, kyckling + sallad el sommarfärska grönsaker + någon av ovannämnda ersättningar för potatis/ris/pasta. NJUUT av sommarens bär och frukter!
Låna någon trevlig bok om GI på ditt lokala bibliotek!


Uppgift: Samla på dig något gott du ätit under sommaren som du vet var nyttigt – och gott förstås - och delge sedan oss detta i höst.

Tills vi hörs nästa gång: Trevlig matsommar!


Frukostscones

Frukostscones
De blev mycket godare än de ser ut - jag lovar! Dottern skall lära mig hur
jag gör bilderna mer lockande!


Jag brukar ofta svänga ihop scones på helgen i stället för att handla färdigbakat bröd. Tidsåtgången är minimal och resultatet blir alltid lyckat. I min urgamla ”Vår Kokbok” från anno datsumal finns ett grundrecept jag brukar variera. Så här såg morgonens scones ut:

 

Scones med rivet äpple och brödkryddor

(3-4 stora portionsbröd)

Tidsåtgång: 30 min – det är det värt!

 

1 dl vetemjöl

1 dl rågmjöl

1 dl havregryn

1 dl hackade rostade solrosfrön

½ dl linfrön, krossade

½ del kruskakli

1 rivet äpple (ganska litet)

3 tsk bakpulver

½ dl rapsolja

2 dl yoghurt och ½ dl vatten där jag sköljde ur resten av yoghurten ur decilitermåttet

½ tsk salt

1 tsk brödkryddor

 

"Ojojoj" tänker du kanske. Så många ingredienser! Men förskräcks inte. Det går snabbt att plocka fram dem och det är just allt som finns med i degen som gör sconesen så goda! Kom även ihåg att man kan ersätta exempelvis yoghurten med fil eller mjölk, äpplet med riven morot, brödkryddorna med exempelvis kanel.

 
  • Sätt ugnen på 250 grader
  • Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner oljan och yoghurten. 
  • Klicka ut smeten till 3 eller 4 avlånga bröd, ca 12x5 cm, avgör själv!
  • Grädda i ugnen 10-15 minuter 

Strö gärna vallmofrö, vitt eller svart, på bröden. Själv valde jag svarta frön just idag.


Ett tips: Förvara nötter och vallmofrön, sesamfrön och liknande i frysen. Då håller de mycket längre!




Hjärtligt välkommen till bloggen om Matnjutning!

Jag är en av många som utvecklat ett visst bloggberoende, men jag hade, fram till nu, inte provat på att blogga själv. Nu ljög jag faktiskt lite; för cirka ett år sedan testbloggade jag på bloglines.com, mer som dagboksanteckningar, men valde att hålla bloggen helt för mig själv. Döm om min förvåning när jag i en sökmotor kunde hitta min blogg ändå! Raskt raderade jag allt jag skrivit (nja KOPIERADE inläggen till min dator) och lade sedan ner tanken på att blogga. Elisabet är nog den som inspirerat mig att blogga; hennes blogg är den som är ett MÅSTE varje dag - i alla fall för mig. Titta själv!

 

Efter många funderingar hit och dit om vad just min blogg skulle handla om bestämde jag mig slutligen: det skall bli en matblogg där jag tipsar om nyttig, god mat som är lätt att laga. Det kan vara ett maffigt mellanmål likväl som en lyxig lunch, en himlagod helgmeny, eller ett krispigt kvällsmål -  eller varför inte en frisk frukost? Trots att jag inte är vegetarian, föredrar jag många gånger ett köttfritt alternativ och jag har börjat använda bönor och linser mer och mer i matlagningen.

 

Jag har även som ambition att kategorisera mina inlägg, så att det går att hitta recepten på ett enkelt sätt. Min idé är även att tipsa om goda och billiga veckomenyer, nya spännande produkter och även visa hur man kan spara pengar genom att laga till sådant som kostar mycket mer färdigköpt.

 

Följ med på matresan och tipsa gärna själv om sådant du gillar. Nu kör vi!