Hälsogodis över natten

Halsogodis
Jag har fått en ny tidskriftsfavorit: Tidningen
Lantliv! I senaste numret intervjuas Renée Voltaire, "eko-drottningen nummer ett". Hon bidrar även med ett knippe recept, bland annat ett mycket lättgjort hälsogodis, med de tre ingredienserna    *   hallon   banan     aprikoser   *

Hälsogodis med hallon (lätt modifierat):

Mixa tre dl hallon med en banan och 8-10 torkade aprikoser, som ev blötlagts först en stund (beroende på hur torkade de är). Matberedare används med fördel.

Bred ut den mixade massan på ett bakplåtspapper och låt plåten stå i ugnen över natten (cirka 12 timmar) på låg temperatur ( ca 40 grader).

När morgonen gryr plockar du ut plåten och drar av den blanka, glänsande, sammanhängande godiskakan. Klipp eller skär i bitar och ät - så mycket du vill! Perfekt till den hemgjorda müslin!

Varför inte testa blåbär eller jordgubbar i stället för hallonen? Det blir säkert gott det med!

Den skarpögde ser nog att jag petat dit lite blåbär och solrosfrön på min kaka. Solrosfröna fastnade, men blåbären torkade inte, så dessa utesluter jag nästa gång.

Ägg i mikro på mindre än en minut

Mikroäggkokare
Det är så mycket jag vill skriva om - om hälsogodiset som just nu fixas till över natten i ugnen, om all trevlig, ovanlig mat man kan handla när lönen kommit, om nya mataffärer i omgivningen och givetvis om de lyckade chokladsemlorna som bakades förra helgen - men ikväll nöjer jag mig med att visa min "onöda", en inköpt plastsak med skruvlock, avsedd för mikrande av ägg och äggröra.

Snabbt går det verkligen: knäck ägget i behållaren, tillsätt ev lite mjölk eller grädde, vrid fast locket och mikra på full effekt i cirka 40 sekunder. Det omedelbara suget efter ägg stillas på nolltid!

Inköpsställe:
Designtorget för cirka 50-lappen.

Snabbaste jordnötssmöret till jordnötssåsen

image291
Dave (via sin svärmor) från USA har lärt mig hur man gör detta otroligt snabbgjorda jordnötssmör:

Häll salta jordnötter i en matberedare och mal tills det blir en smidig, glansig massa. Det tar bara några minuter.

Klart!

När man nu har fixat detta själv, kan man lätt göra den allra godaste jordnötssås:

½ gul hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
lite rapsolja
1 dl jordnötssmör
1 burk Kokosmjölk 
1 dl sweet chilisås
2 msk soja

Fräs löken och vitlöken i oljan några minuter utan att röran tar för mycket färg.

Tillsätt övriga ingredienser och låt koka några minuter.


Snabbgjord Rödkålssallad

image290
Glöm inte att använda det som finns kvar av julens mat. Har du rödkål kvar, fixar du en saftig sallad på nolltid!

Jag letade i fruktskålen och fann grapefrukt, blodapelsin och äpple som jag skalade och tärnade. Jag hyvlade sedan rödkålen med osthyvel och grovrev en skalad stor morot. Till slut blandades alla ingredienser i en stor skål. Så nu har jag sallad som räcker hela veckan.

Vill jag variera salladen blandar jag bara i lite grekisk/turkisk yoghurt alt gräddfil och lite majonnäs. Lite coleslawkänsla!

Mascarponecheescake med pepparkaksbotten

image289
Det underkylda regnet lamslår Skåne en dag som denna, och vi väljer att hålla oss inomhus hela dagen för att inte utmana ödet. Privatpersoner får träda in som extrahjälp när inte ambulanserna hinner med. Gator, cyklar och parkerade bilar är alla täckta med en isig hinna.

Efter att ha trivialstädat bland allt som hunnit samlas i ett av rummen, infinner sig plötsligt lusten att baka (Så klart! Känns ju aningen roligare än städning). En mascarpone inköpt kring jul, får utgöra basen och jag bestämmer mig för att använda den till en cheescake.

Här får man taga vad man haver. Finns inte digestivekex går det bra med pepparkakor. Sockret är slut, så det ersätts med rörsocker. Filen i kylen kan säkert användas. Och så här gör jag:

Cheecake med pepparkaksbotten

20 pepparkakor
75 gr smör
1 burk mascarponeost (250 gr)
2 dl fil
1/2 dl rörsocker alt strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 - 3 äggulor, beroende på äggens storlek
1/2 pressad citron
lite lite saffran
Pistagenötter


Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och blanda det med pepparkakorna som du smulat sönder, förslagsvis i matberedare.
Tryck ut blandningen i en bakform, cirka 20 cm i diameter och förgrädda i 8 minuter.

Blanda fyllningen: färskosten, sockret, vaniljsockret, citron och äggulor.
Häll smeten i den förgräddade formen, men spara lite av den och rör ner en knivsudd saffran.
Häll sedan saffranssmeten i mitten av formen.
Dekorera med pistagenötter .

Grädda i cirka en halvtimme. Kakan serveras med fördel kall.

Nyårshälsning

image288

Det frostnupna gräset får duga som underlag till min Nyårshälsningsbild. Vad du än gjorde, var du än befann dig i världen, hoppas jag att du fick en trevlig kväll, oavsett om du var ensam eller med goda vänner!

Och idag börjar vi om igen - med ett nytt ograverat år!