Julskyltning

levandeljus3
Ljus i vårt hus!

Allra vackrast var det faktiskt när vi kom hem från Lund, all julskyltning till trots. 15-åringen hade letat fram varenda ljuslykta och tänt ljus i nästan alla rum, inklusive en vacker lykta strax utanför ytterdörren.

levandeljus2

levandeljus1

Jodå, man hade säkert försökt få till stämningen i Lund, men det kändes lite avslaget ändå, tyckte jag. Varmt, snöfritt – och nästan inga mekaniska tomtar i skyltfönstren! Och – inte ett enda ålalotteri i sikte – ett MÅSTE för mannen i familjen!

julskyltning

julskyltning2
Lite overkill ändå. Låt de stackars skyltdockorna få slippa!

julskyltning3

Mellan Centralen och Bantorget bjöds man dock på en spännande ljusinstallation! Elever från Lunds konst- och designskola (i samarbete med Tekniska Förvaltningen) stod för visuell ögonfröjd med en ljusgestaltning på temat ”Järnvägen 150 år”.

julskyltning4

Grand Hotel deltog också i denna ljusgestaltning med sin fasad. En stor gran med grenar i plast kunde vi också beskåda. Läs mer om detta i
Sydsvenskans nätbilaga.

Utställningen pågår fram till den 10 januari 2007, så bor du i eller i närheten av Lund, har du möjlighet att själv ta del av ljusdekorerna!

London!

carnabyljus
Ljusdetalj på Carnaby Street

Vilken tur att jag inte blev drabbad när vi var i London förra helgen – av förkylningen alltså, som däckade mig helt för två dagar sedan. Nej, under den tre dagar långa Londonvistelsen kände jag mig helt kurant, förutom två stickande, kliande, värkande ögon – kanske en föraning till den annalkande infektionen?

Det var några år sedan jag besökte London, men så fort man är där känns allt så hemtamt och vänligt. Dessutom är det alltid lika trevligt att kunna prata engelska!

Picadilly
Välkänd reklam på Picadilly Cirkus

Under våra tre intensiva dagar hann vi bland annat gå på konsert! På flyget läste jag en intressant skivrecension i Dagens Industri av en engelsk grupp:
The Magic Numbers. Och tänk, de spelade på lördagkväll i London! Vi chansade på att det fanns biljetter kvar och åkte till platsen för konserten: Apollo i stadsdelen Hammersmith. Konsertbiljetterna var slutsålda, men det fanns tur nog ett antal ”promotional tickets” kvar som vi fick köpa.

MagicNumbers
Snarlika The Mamas and the Papas, eller hur?

Tänk att lyssna på ett band som man inte känner till något alls om, och som visar sig vara helt i stil med vad man gillar! Trötta var vi, uppstigna kl halv 5 på morgonen, men intensiteten i konserten gjorde att man piggnade till – ja, i alla fall vi vuxna skärpte till oss; tonåringarna däremot S-O-M-N-A-D-E under konserten. Pärlor för svinen – eller…?

The Magic Numbers spelar på KB i Malmö den 23 januari – då blir det till att återuppleva dem igen!

När det gällde MAT gjorde vi en trevlig upptäckt i stadsdelen Soho: Ping Pong restaurant. Här serveras kinesiska smårätter, så kallade dim sums. Dim sum betyder ”röra vid hjärtat” och är smårätter i degknyten som antingen ångkokas eller friteras i olja. Degen kan vara gjord på vetemjöl och i vissa fall ris och innehåller olika fyllningar, bland annat grönsaker, räkor, kött och koriander.

dimsum

Degknytena kallas dumplings och dessa serverades ångande heta i en bambukorg. Sedan var det bara att sätta igång att plocka i sig dem med pinnarna och doppa i soja och en stark sås. Riset hittade man i det stora kåldolmeliknande paketet i mitten av korgen.

jasminte

Vid ett annat bord upptäckte vi två höga glas med genomskinligt hett innehåll. Men, vänta, växte det inte upp en blomma precis i glaset? Jodå, helt rätt. Det var jasminté – jasmine flower tea. Det som skulle bli en blomma lades i det heta vattnet och efter cirka fem minuter vecklade det ut sig en vacker växt som efter en stund fyllde en stor del av innehållet.

ICA:s receptsajt har ett recept på dim sum. Kolla här.

Läs mer om dim sum i DN, Thailandkusten och på Stockholmsbloggen.

Avlövat

lövlövlöv

Foto:
dottern, för några veckor sedan

Kylan har ännu inte riktigt infunnit sig här i söder, vilket bara känns skönt. Dock regnar det desto mer. Igår, när jag jobbade över, vräkte det ner så till den milda grad att jag fruktade att det glasade taket helt enkelt inte skulle palla trycket utan formligen RASA ihop!

Nu oroade jag mig i onödan; givetvis höll det, men effekten blir än värre när dropparna smattrar frenetiskt mot alla takrutor.

Matexperimenterande finns det inte utrymme till just nu på grund av vår hektiska arbetsperiod. Jag har idéer, men inte tid och ork. Nåväl, inom sinom tid skall jag nog lyckas förfärdiga något inspirerande igen!

Jordärtskockssoppa från egen skörd

jordärtskockssoppa
           Purjo och jortärtskockor fräses....................................Färdig soppa!

Förra sommaren inhandlade jag två jordärtskocksknölar à 25 kr. Planterade i halv pallkrage därefter, och inväntade skörd. När frosten kom, sent på hösten, var det dags att kolla beståndet. Jodå, knölarna hade ynglat av sig och jorden var full av dem!

Jag skördade dock inte så många kockor; var helt enkelt lite slö. Vintern kom, snön täckte pallkrageland ända till mitten av april (tror jag det var). När det var dags att så och sätta nytt i landet, kom jag plötsligt ihåg att jag inte hade plockat upp alla knölar.

Grävde, och fann till min glädje att de hade klarat sig, trots vintermånadernas kyla. Där låg de, hur fina som helst! Så jag skördade, men eftersom en del hade fått små groddar, valde jag att sätta dem på nytt. Jag tror jag satte 10-15 knölar ungefär.

Och som det har växt! Djupt djupt ner i jorden! En hel pallkrage full! Jag grävde upp från en planta häromdagen och fyllde snabbt en stor skål. Och av kockorna blev det den allra ljuvligaste soppa! 

Jordärtskockssoppa (4 portioner)

600 gr jordärtskockor
1 bit purjolök, cirka 20 cm
8 - 10 dl kycklingbuljong alt grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
1 pkt bacon
1/2 paprika
Ev salt och peppar

Förväll jordärtskockorna några minuter i kokande vatten, så går de lättare att skala. Skala dem sedan. Dela dem i bitar. Finhacka purjon och fräs båda ingredienserna i lite raps- eller olivolja.

Häll på buljongen. Koka tills allt är mjukt (cirka 10 minuter). Mixa soppan med kökets oumbärliga hjälpreda nr 1: stavmixern! Häll i grädden och låt koka upp på nytt.

Spara gärna några råa jordärtskockor som du sedan finhackar och fräser tillsammans med finklippt bacon. Finhacka paprika, helst röd för färgupplevelsens skull.

Servera soppan, lägg på lite bacon och paprika. Ostsmörgås till - det gamla hederliga tilltugget - är inte fel.

Det går bra att ersätta jordärtskockorna med potatis, om du vill. Smaken blir inte densamma, men ganska så lik.

Nästan fullmåne

månbild
Foto:
dottern

Gääsp! Redan trött, och klockan är inte mer än kvart i 21. Nu får det bli en god (kok-)bok som kvällslektyr och därefter en drömrik natt. I morgon kommer ett gott sopprecept!

Använd ugnen mera!

kvällsrodnad

kvällsrodnad2
Fotona är tagna av Matnjutnings dotter, som även hon har en blogg - en
Modeblogg!

Helgen har bjudit på ganska fint väder
; i alla fall försvann kylan och det ljumma vädret kom tillbaka. Jag har dock hållit mig inomhus och ägnat mig åt vissa måsten, såsom rensning av diverse avlopp och bortplockning av alla dessa tidningshögar som tenderar att svämma över lite här och var i huset - speciellt i sovrummet!

I jakt på matinspiration inför lördagskvällen plockade jag fram några gamla nummer av Allt om Mat. I några års tid var den en stående julklapp från min syster, och där finns en guldgruva av bra, annorlunda och lättlagade recept. Tyvärr har jag inte lagat så mycket mat från dessa tidningar, men min intention är att koncentrera mig på några gamla nummer åt gången och försöka hitta en handfull recept som jag sedan ger mig på. Tänkte även be familjen titta igenom tidningarna och ge förslag på vad de helst vill äta .

Nåväl, det som slutligen lagades till i går blev ugnsstekt fransyska med grönsaker, även de ugnsstekta.

Tillagningen är väldigt smidig och lätt: in med den saltade och pepprade steken och de finskurna grönsakerna i ugnen (häll även lite olivolja över dessa), låg värme, endast 125 grader. Allt är klart när köttets innertemperatur visar 60 grader, vilket tar cirka 1 1/2 timme om steken är på drygt ett kilo.

Till detta serverade jag couscous, där jag blandade  i ugnsgrönsakerna. En dressing fick ersätta eventuell sås. Ingredienser:   olivolja, fräst finhackad vitlök, lite balsamvinäger, hackade färska örter och några hackade soltorkade tomater. Dressingen öste jag sedan över det uppskurna köttet.

Receptet kommer från AoM, nr 4/2000.

Det är överhuvud taget väldigt smidigt att använda ugnen till matlagning i mesta möjliga mån. Allt sköter sig själv, och man kan ägna "väntetiden" åt annat.



Världens bästa partymat - gucka

oströra

GUCKA!

Första gången jag hörde ordet
hade jag ingen aning om vad det kunde tänkas betyda. Men nu vet jag! Det är helt enkelt en röra som man fyller med allehanda saker och som man sedan kan använda att dippa i, som grillsås eller som tillbehör till all sorts mat för att förgylla ätandet.

Till bjudbrödet på jobbet hade jag mixat ihop en gucka, bestående av följande:

1 dl mosad fetaost
1/2 dl grovriven parmesanost
1/2 dl finriven parmesanost
1 grillad röd paprika
en näve (stl mindre hand) färska basilikablad
cirka 2 1/2 dl grekisk eller turkisk yoghurt på burk

Jag började med att grilla en röd paprika som jag skurit i fyra bitar, högt upp i ugnen (250 grader), tills skalet svartnat. De grillade bitarna lade jag i en plastpåse, stängde den och lät den ligga tills bitarna svalnat.
Därefter drog jag bort det svarta skalet och finhackade paprikan -  smått, smått.

Basilikabladen stavmixmixade jag med lite av yoghurten.  Sedan var det bara att blanda ihop paprikahacket med basilikamixen och de övriga ingredienserna. För att få lite sting i min egenhändigt komponerade gucka rörde jag ner lite cajunkrydda och aningen salt.

Mer läsning om gucka (med recept) finns hos
Guckalandslaget, där du även kan skicka in tips på egna röror. Expressen tipsar även om olika blandningar. Blir du sugen på att köpa boken Gucka - världens röra, kan du först läsa recensionen på Bokrecension.se.

Tipsa mig gärna om just din goda gucka!

Onsdagsbulle - trevlig tradition

grekisktbröd
På jobbet har vi en mycket trevlig tradition sedan några år tillbaka: vi turas om att bjuda på frukost en gång i veckan, varje onsdag, enligt ett rullande schema. Ofta brukar jag byta vecka med någon kollega, eftersom jag måste vara mentalt förberedd; jag bakar nämligen brödet själv - något annat är uteslutet för mig.

Dessa bakstunder - oftast kvällen innan - är mycket trevliga och faktiskt avstressande - och jag försöker hitta på nya brödsorter varje gång. Men samtidigt får det inte vara för tidskrävande bakverk, och framför allt: det är viktigt att man anar sig till att slutresultatet kommer att gillas av i princip alla.

Idag var det min tur att bjuda på "bullar", som man benämner frallor i den här landsdelen. Den ena sorten blev ett grekiskt lantbröd, bakat på mix - hur enkelt som helst! Jag vinnlade mig om att smycka brödet lite extra, för ögonfägnadens skull - se bild ovan. Oavsett om det gäller brödbak eller annan matlagning, betyder just det visuella så mycket: en snygg uppläggning med variationsrika färger, fint porslin, vackra underlägg - allt detta bidrar till en upplevelse innan man hugger in på läckerheterna!

pumpafröfrallor

Jag bakade även nattjästa portionsbröd, och dekorerade med massor av pumpa- och solroskärnor. Det är smidigt att göra i ordning degen kvällen innan, sätta in plåten i ett kallt utrymme (kylskåp eller matkällare) och så, morgonen efter, grädda det färdigjästa brödet. Inget går ju upp mot nybakat bröd just på morgonen!

Nattjästa ostbröd med pumpakärnor och solroskärnor (cirka 20 portionsbröd)

25 gr jäst
1/2 msk salt
1 msk strösocker
6 dl mjölk, kylskåpskall eller rumstempererad
Cirka 13 dl vetemjöl, alternativt 9 dl vetemjöl och 4 dl grahamsmjöl
1-2 dl riven ost, ex Prästost, Västerbotten-, eller Cheddar
Pumpafrön, solrosfrön

På kvällen:
Rör ut jästen i lite av mjölken. Rör sedan ihop övriga ingredienser utom pumpa- och solrosfröna. Bearbeta i matberedare cirka 5 minuter eller för hand i 10 (puh!) minuter. Se till att inte ta för mycket mjöl!

Dela degen i 20 bitar. Knåda varje bit till antingen en rund eller avlång bulle. Doppa varje bulle i en blandning av pumpafrön och solrosfrön som du strött ut på en tallrik. Om du vill, kan du pensla bullarna med ett uppvispat ägg före du doppar dem i blandningen.

Lägg bullarna på en bakplåt (det går åt två plåtar). Blöt två kökshanddukar, och vrid av dem. Täck över bullarna med handdukarna och sätt plåtarna kallt över natten.

Nästa morgon:
Sätt ugnen på 250 grader. När den är varm, sänk värmen till 225 grader och grädda varje plåt med bullar i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Om du vill, kan du avsluta gräddningen med att vända på bullarna och ge även undersidan lite färg. Medan någon av plåtarna gräddas, hinner du ta en snabbdusch!

Det går givetvis bra att byta ut vetemjölet och grahamsmjölet mot alternativa mjölsorter eller variera dekorationen med  vallmofrön, sesamfrön, grovsalt, riven ost, hyvlad ost m m.

 

Kondisbesök

kondisfönster1
Kondisfönster i skånsk småstad

Det har varit tunt med bloggandet på ett tag, bland annat beroende på en icke-fungerande bredbandsuppkoppling. Jag har även haft andra göranden och låtanden som upptagit min tid. Men nu kör jag igång igen!


För snart en vecka sedan följde jag äldsta dottern till Rådhuset, där hon skulle få sitt avmagnetiserade busskort utbytt. Plötsligt fick jag en spontan ingivelse att bjuda henne på smarrigt fika på kondiset i centrum!

smarrfika

Där satt vi, klockan 9 på morgonen, och mumsade i oss varsitt nybakat bakverk och varm chokelad! Så härligt!

Jag föreslog att vi skulle göra detta till en återkommande tradition - varför inte en gång i månaden? Förtänksamt upplyste hon mig om att det nog inte skulle gå, eftersom hon i så fall skulle behöva skolka! Vi får helt enkelt vika någon lördag åt dessa lustar!

kondisfönster2