Rabarbersäsongen är här!

image261

I år ska jag verkligen försöka använda dem - rabarberna, som så troget kommer upp i det något undanskymda stället bakom kompostlådan i mitt pallkrageland. Vad kan vara lättare än att skära några rabarberstänger och fixa till en ljuvlig dessert?

När vi i kväll fick besök av förre norrbottensgrannen "Farbror Lasse", infann sig inspirationen till en snabbgjord efterrätt, som stod på bordet en halvtimme senare. Det är inte helt fel att få påhälsning helt oväntat; då sätts ofta fantasin på prov genom att man helt enkelt får ta "vad man haver"!

Rabarberdessert
(4-6 portioner)

200 gr rabarber (och några överblivna jordgubbar om du har!) 
1 - 2 dl strösocker (beroende på hur söt du vill att desserten skall vara)
2 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala rabarberna och skär dem sedan i halvcentimetertunna bitar. Vänd bitarna i socker och potatismjöl och fördela dem sedan i 4 - 6 ugnsfasta portionsformar.

75 gr smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl (alt 1/2 dl grahamsmjöl och 1/2 dl vetemjöl)
1/2 dl hackade hasselnötter eller mandel - eller solrosfrön!

Rör samman ovanstående ingredienser och klicka smeten över rabarberna. Sätt in portionsformarna i ugnen i 15 - 20 minuter.

Servera med vispgrädde eller glass.

Nu har han cyklat hem, vår förre granne - mätt, belåten och förärad en liten busktomatplanta + rosenbönefrön som gåva från värdparet! 

Morgonvandring i byn

image251
Den här frisyren är jag inte nöjd med!

image252
Kom in du i grönskan - det är inte farligt!

image253
Jahapp, då missade man maskrosvinet i år också!

image254
Fyrkantig odlingstillämpning

image255
Är det fortfarande fest?

image256
Vill du inte slå dig ner - helst längst bort!

image257
Krum morgonrastning

image258
You've got mail!

image259
Solkig stolthet

image260
Men den är i alla fall låst...


Som en sol!

image249

Även om de kostar betydligt mer, är det väl värda pengar. Jag talar om ankäggen jag inhandlade förra helgen under min och den snabbpåhälsande Stockholmsväninnans rundtur kring Rommeleåsen.

image250

I en gårdsbutik var jag precis på väg att plocka på mig ägg från frigående höns, då min blick föll på skylten "Ankägg 7 kr/st."  Kanske man ändå skulle prova...? Innehaverskan av gårdsbutiken rekommenderade dem och talade varmt om vilka fina sockerkakor och omeletter man kunde göra med dessa ägg.

Och nog är de annorlunda alltid! Gulan är varmt gul, stor och krämig. Efter en plättrunda med det inköpta gjutjärnshjärtjärnet (!) valde jag att steka en omelett på det lite ovanliga sättet som syns på bilden först i inlägget.

Nu gäller det bara att få tag på strutsägg - det blir många omeletter, det!

Omstart!

Mossagårdsfönster
Detaljbild av tak från
Mossagården

Våren går nu in i ett nytt skede, och plötsligt känns allt mycket lättare! En stor iver infinner sig, med en obändig lust att tipsa om trevliga saker i matvärlden. Återkommer snart med ett nytt inlägg.