Papegojtulpaner och Vernissage

Papegojtulpaner

Nu börjar dagarna sakta bli längre och det är till och med ljust när man lämnar jobbet vid 17-tiden på eftermiddagen! Med ljuset följer en längtan efter alla dessa tulpaner som finns i så många olika varianter. Dessa papegojtulpaner köpte jag i den lokala ICA-affären i helgen. så sinnrikt tillklippta i kanterna!

I går var det dags för "Vernissage" på jobbet - kanske inte i ordets rätta bemärkelse, men något ditåt! Då och då brukar jag djupdyka i röran i mitt arbetsrum och då fejar jag och städar hejvilt i några timmar.

Så mycket lättare det känns att jobba därefter när allt är i ordning. Och även om man fortfarande har lika mycket att göra, ligger alla ens ärenden vinkelrätt i alla fall!

Nåväl, igår förmiddag var det dags för sagda storstädning. Väl färdig begav jag mig till livsmedelsaffären, inhandlade lite cider och naturgodis - och mailade sedan ut en inbjudan till alla mina arbetskamrater, där de inviterades till "Vernissage" med dryck och tilltugg. Lite nyinköpta tulpaner prydde rummet och jag hade även tänt ett doftande värmeljus.

Kort efter mailet var utskickat, började kollegorna droppa in .Lite mingel och småprat - och givetvis beröm för min fina städning (så klart!). Därefter gick alla tillbaka till sina egna rum, glada i hågen (och kanske lite inspirerade?).

Ja, det här är ETT sätt att sätta guldkant på vardagen. Det behövs inte så mycket. Och plötsligt känns det mycket lättare att jobba!


Brödbaksnjutning

Morgonbröd

Det tycks mig som jag får mer och mer tid över till sådant jag vill göra, som att baka bröd, till exempel. När andra inte får tiden att räcka till, upplever jag tvärtom att jag förfogar över en massa tid som jag disponerar helt som jag vill. Tonårstöserna kräver bland annat inte lika mycket som förr; den ena blir snart 18 och den andra går mot sitt 16:e levnadsår.


Sedan jag börjat planera veckomatsedel har dessutom vardagsmatlagningen fått sig ett uppsving. Jag LÄNGTAR verkligen att få hacka, skära, koka, steka, pyssla i köket efter en lång arbetsdag! Balsam för själen! Och den mat jag lagar tar inte lång tid heller.


Att baka bröd sätter även igång så många bra känslor inom mig – och vem kan motstå ett nygräddat, ångande varmt bröd med lite smör och ost på under sena kvällstimman? Jag väljer brödbak när jag känner för det, och däremellan blir det färdigköpt bröd. På sistone har jag börjat köpa färdiga brödmixer och lagt krutet på utformningen av bröden, bland annat olika frön som dekoration.


Brödmixerna har bland annat den fördelen att de i regel innehåller surdeg, som gör att brödet håller sig några dagar. Min senast inköpta brödmix hette något med Trekornsbröd, och jag drygade ut mixen med några dl riven ost, lite linfrön, kruskakli och lite vanligt vetemjöl. Låter man dessutom brödet jäsa på plåt under natten, med en fuktig kökshandduk som täcke, då får man ju pinfärskt bröd morgonen därpå!  


Kycklingsoppa med kokosmjölk

Kycklingsoppa
En varm, mustig orientalisk kycklingsoppa blev kvällens snabbt tillagade måltid. Tidsåtgången var inte mer än 30 minuter!

Vårt kök är lagom stort, men ibland önskar jag att vi hade haft större arbetsytor. Men plötsligt ser jag allt i ett annat sken när jag sätter den stora träskärbrädan strax till vänster om ena diskhon och börjar tillreda allt på den: skära, vispa, blanda osv. Ner med allt skräp i nyss nämnda diskho, för vidare transport till soppåsen medan maten blir klar på spisen eller i ugnen.

Så egentligen behöver jag inte mer utrymme, märker jag, och lägger tankarna på ett modernare kök åt sidan än en gång!

Kycklingsoppa med kokosmjölk
(4 - 5 portioner)

2 kycklingbröst

1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
1 stor morot
1 liten palsternacka
1 liten bit rotselleri
15 cm purjolök
1 broccolibukett
4 färska champinjoner
Kycklingfond, currypasta, grön eller röd

Finhacka moroten, palsternackan, rotsellerin, purjon broccolin och champinjonerna. Fräs i lite rapsolja och tillsätt 2 tsk currypasta (smaka av för säkerhets skull; styrkan kan variera mellan olika märken).

Häll i kokosmjölken och vattnet och smaka av med kycklingfond, alternativt 1 hönsbuljongtärning.  Tillsätt kycklingfiléerna som du skurit i små fyrkanter.

Låt det hela koka i 10 minuter.

Som så ofta när det gäller recept, går det givetvis att byta ut ovanstående rotsaker mot andra, eller öka alternativt minska mängden på dessa. Kycklingen kan bytas ut mot quorn, alternativt lax, torsk, hoki eller annan fisk.

Servera med mjukt, ugnsuppvärmt portionsbröd som du unnat dig att köpa från din lokala handlare.

Fiskfärsbiffar med lax och torsk

Fiskfärsbiffar

Findus må ursäkta, men hemlagade fiskfärsbiffar smakar så mycket mer! Lättlagad kvällsmat, med ett minimum av ingredienser.

Nu när jag har en ungefärlig matsedel att hålla mig till flödar fantasin som aldrig förr. Jag gör ett ungefärligt val och kvällen innan jag skall till att laga morgondagens mat, kör jag lite surfning på webben webben, tittar i lite kokböcker och mattidningar och skapar mig sedan min egen variant. Meningen är hela tiden att det ska vara snabbt och lätt – lite ”köp hem fem”-stuket.

Nedanstående recept är för 4-6 pers, beroende på aptit. Biffarna blir försvinnande goda – och det utan grädde!

Fiskfärsbiffar
(4-6 portioner)

400 gram gram fryst torsk- eller hokifilé
Två portionsbitar lax (cirka 250 gram)
¾ dl mjölk
1 ägg
1 ½ msk maizenamjöl (eller potatismjöl)
Hummerfond
Salt, peppar
Parmesanost

Kör den upptinade torsken och den ena upptinade laxbiten till färs i en matberedare. Hacka den andra laxbiten i halvsmå fyrkanter och blanda sedan ned bitarna i fiskfärsen.

Blanda ner ägget, mjölken, maizenamjölet och en skvätt hummerfond. Salta och peppra och blanda smeten.

Stek biffarna i het stekpanna, med lite smör och majs- eller olivolja. Sänk värmen efter en minut och strö därefter över finriven parmesanost på ovansidan av biffarna. Stek ytterligare en minut och vänd därefter biffarna. Två minuter till – och biffarna är klara!

Servera med kokt bulgur, kokta haricots verts och en kall sås bestående av:
Grekisk yoghurt, stenbitsrom, majonnäs, lite hackad saltgurka, pressad vitlök.

I morgon serveras kycklingsoppa!

Linssoppa med vin

linssoppa

Jag inser att det inte är så stor idé att lägga ut de matsedlar jag planerar, eftersom jag ändå gör en hel del avsteg från dem. Nej, det får blir som tidigare: lite inlägg då och då med inspirationsrik, lättlagad mat. 

En höjdarsoppa, som dessutom är snabb- och lättlagad är Linssoppa. Kostnaden blir dessutom minimal. Allt som behövs är lök, vitlök, morot, tomater, buljong, linser – och en skvätt överblivet (!) vin. Stavmixern hjälper till att få den rätta konsistensen.  

Linssoppa på röda linser
(5-6 portioner) 

2 ½ dl röda linser
1 1/2 buljongtärning alternativt kyckling-/grönsaks- eller kalvfond)
1 stor lök
1 stor morot
1 burk krossade ellerpasserade tomater
10 - 15 dl vatten
3 krossade vitlöksklyftor
ca 1 dl rött vin  
salt, peppar 

Skölj linserna i kallt vatten.Finhacka löken och grovriv den skalade moroten
 L
ägg i lök, finhackad vitlök, morot, linser, buljong och vin i vattnet och låt sedan allt koka icirka 20 min. 

Mixa ¾ av innehållet med en stavmixer och blanda sedan ihop allt.Späd eventuellt med mer vatten. Smaka av med salt och peppar.
Vid serveringen kan du droppa i lite pressad citron och strö gärna över lite mortlad spiskummin. 

Servera med en hårdbrödsmörgås med mosad halv avokado + lite örtsalt och skivade tomater.

Spenatlasagne

spenatlasagne
Kraftigt beskuren spenatlasagnebild!

De goda föresatserna om att följa matsedeln slaviskt kommer på skam även i dag; i stället för grönsakscannelloni bestämmer jag mig plötsligt för att laga lasagne! Det är egentligen inte så stor skillnad, men det känns lättare att svänga ihop lasagnen, eftersom jag har bråttom till ett nattvandrarmöte.


Enkla och få ingredienser  - tillagat på lite mer än en halvtimme. Och så gott! Yngsta dottern, spenathatare till yrket, ber till och med att få MER! Gott betyg, må jag säga!


Detta behöver du till 4 portioner:


1 paket färsk lasagne

1 paket fryst bladspenat eller hackad spenat, cirka 250 gram
1 dl grädde
3/4 burk Keso som innehåller 500 gram
3-4 dl förvälld eller stekt svamp, exempelvis trattkantareller, kantareller eller champinjoner
3-4 dl riven ost
Kryddning efter behag

Sätt ugnen på 225 grader.

Tina spenaten i en kastrull, blanda ner grädden och koka under omröring några minuter. Blanda sedan ner keson och salta och peppra.

Varva färska lasagneplattor, spenat-grädd-kesosås med svamp och ost. Avsluta översta lagret med både såsen, svampen och osten.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Bönsalladen i gårdagens inlägg passar ypperligt till!


 


Enkel sallad med haricots verts

bönsallad
Onsdag och redan avsteg från veckomatsedeln på grund av tidsbrist. Det fick bli havregrynsgröt med hackade äpplebitar, pumpakärnor och pepparkakskrydda i stället.

En liten bönsallad svängde jag dock ihop, som skall ätas först i morgon eller övermorgon. Dessa fantastiska frysta haricots verts som man kan köpa till vettigt pris! Om man kokar dem endast några minuter tycker jag att de gott kan jämföras med de färska.

Gör så här:
Hacka en tomat, en liten bit purjo och några färska champinjoner. Blanda ihop med kokta haricots verts, skurna i bitar.

Häll en dressing bestående av olivolja/rapsolja, vatten och dressingmix (till exempel SpiZe, från
Zelected Foods) över salladen och rör om. Ställ in blandningen i kylen och ät först nästa dag.

Grönsaksfisk med bacon

fiskgratäng

Vi kör fisk två dagar i rad.
Bra, när man skall mjukstarta med snäll mat.

Grönsaksfisk med bacon
(4 personer)

1 paket hokifilé, 400 gram 
2 morötter
1 gul lök
1/2 paket bacon
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 dl riven lagrad ost.
Salt, peppar, ev örtkrydda

 

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala morötterna och löken och skär dem sedan i små bitar.

Klipp sönder baconet och fräs det knaprigt utan fett i en stekpanna.
Plocka upp baconet och fräs sedan morötterna och löken i stekfettet. När det hela börjat mjukna, häll då över grädden och mjölken och koka ytterligare  1 minut. Blanda därefter i baconbitarna. Krydda röran efter behag.

Lägg fiskblocket (som helst skall vara upptinat, för att förkorta tillagningstiden) i en ugnsfast form.

Bred grönsaks- och baconröran över fisken, strö över osten och ugnsstek i mitten av ugnen cirka 30 minuter.

Servera med kokt eller pressad potatis, alternativt bulgur, samt en grönsallad.


Veckans matsedel: 8 - 12 januari 2007

matsedel vecka2

Från och med i morgon skall jag försöka skapa ordning på matätandet. Det fungerar bäst om man har framförhållning och vet vad som skall inhandlas under veckan och vad som kan förberedas redan dagen innan.

De recept jag valt ut den här veckan är bland annat hämtade från
Viktväktarnas hemsida, men även från den här hemsidan. Det skall vara enkelt, det är viktigt!

Recepten är som vanligt modifierade, så att de bäst passar mitt sätt att laga mat. Jag publicerar nästa dags matrecept kvällen innan. Lördag och söndag lämnar jag öppna, eftersom det finns gott om tid under veckan, och lördagsförmiddagen, att fundera ut vad som då skall inmundigas!

Måndag: Fisksoppa med smak av saffran
(4 pers)

150 g Torsk eller Hokifilé, 1 bit Purjolök, 1 bit Fänkål, 1/2 pkt Saffran, 3 st Potatis, 1 tsk Basilika, 1/2 tsk Rosmarin, 2 msk Dill, 10 dl fiskbuljong.
25 g kallrökt lax (går även bra med vanlig lax, förslagsvis en portionsförpackning)

  1. Skär purjolök och fänkål i strimlor. Fräs grönsakerna tillsammans med saffran i smör.
  2. Skala potatisen och skär den  i mindre bitar och tillsätt i grytan. Blanda ner fiskbuljong och låt allt koka i 10 minuter.
Tillsätt fisken och örtkryddorna och låt allt sjuda högst 5 minuter till. Strimla laxen och blanda ner strax innan servering.

Enkel apelsindessert med solrostosca

dessertingredienser

När kvällen faller på efter en arbetsfri dag, infinner sig plötsligt sötsuget. Jag längtar intensivt efter en enkel dessert som inte är så bökig att fixa. Erinrar mig ett recept ur Allt om Mat, nr 4/2000, där man gör en toscasmet på rostade solrosfrön i stället för mandel eller nötter. Sedan använder man den frukt man har hemma för tillfället; i mitt fall blev det överbliven apelsin från julhelgen.

Apelsin och solrosfrön är alltså huvudingredienserna, och så mycket mer behövs inte, förutom basen till toscasmeten.

Apelsindessert med solrostosca
(4 pers)

Börja med att rosta 1 1/2 dl solrosfrön lätt i en torr stekpanna, eller en teflonbelagd kastrull/stekpanna. Den nötiga smaken framträder tydligare då.

Blanda sedan ihop följande i en liten kastrull och låt röran knappt koka upp:

25 g smör (ursprungsreceptet anger 50 gr, men så mycket anser jag inte behövs. Jag ökar mjölkmängden i stället)
3/4 dl strösocker, alternativt 1/2 dl fruktsocker
1 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Blanda ner solrosfröna i den varma smeten och häll sedan blandningen över 3-4 skalade och skivade apelsiner som du lagt tätt omlott på ett ugnssäkert fat.

Grädda högt upp i ugnen i cirka 5 minuter på 225 grader.

apelsindessert

Servera desserten med lättvispad grädde eller vaniljglass. Testa gärna någon annan frukt, såsom ananas, päron eller äpplen, om du inte har apelsiner hemma. Varm frukt är så mycket smakrikare än när den är kall.

Nästa gång jag gör toscasmet, skall jag testa att byta ut sockret mot lite av den goda limehonung som jag inhandlade på
Mossagården för några veckor sedan. Det bör också bli gott, kan jag tänka mig.


Paj på julskinka

skinkkycklingpaj
Nytt år, nya föresatser. Allt upprepar sig. Jag vet inte när det nyåret inträffade när jag inte lovade mig själv att nu minsann skall här bli andra bullar av: nyttigare matvanor, mer rörelse i vardagen, mer bokläsning, regelbundnare sovvanor - och så vidare!

Men jag gillar verkligen att göra ett avstamp i början av ett nytt år, att peppa mig själv och motivera mig att förändra saker och ting just då - och om det sedan inte blir precis som jag tänkt mig, ja, då tar jag nya tag igen - nästa nyår!

Från och med nästa vecka dras den mjuka, snälla svångremmen åt, och som en motiverande inledning startar jag med en utrensningskur - Detox - för att ge kroppen en omstart. Jag har inhandlat en örtdryck som skall intagas dagligen under 20 dagar och som skall hjälpa till med utrensningen. Det hela är nog lite psykologiskt; förmodligen skulle jag kunna fixa detta på andra sätt, men jag blir mer motiverad om jag gör det på det här viset.

Sålunda: giftutrensning i 20 dagar, då jag huvudsakligen äter vegetariskt, avstår från kaffe och alkohol (!) och börjar med långa, härliga, livgivande promenader varvade med enstaka pass på träningscykeln i källaren. Men inte för häftigt, för då ger jag nog upp, helt säkert!

Mitt matbeteende den här veckan, innan dagen D, är närmast bulimiskt! Jag stoppar i mig ovanligt mycket onödigt - men så är det alltid för mig innan en "kur" skall inledas!

I kväll har vi i alla fall kalasat på en paj, där fyllningen bland annat bestod av överbliven julskinka. Pajen gjorde jag redan i går kväll och sedan fick den vila på altanen, som numera är vår extra kyl. Praktiskt, så det förslår!

Paj, ja. Så gott, och egentligen så lättgjort, om man gör pajdegen på mitt sätt - se recept här nedan:

Julskinkepaj med kyckling och soltorkade tomater.

Smält 100 gram smör och rör sedan ner 3 dl vetemjöl, alternativt 1 /12 dl vetemjöl och 1 1/2 dl grahamsmjöl eller havregryn.
 
Tillsätt även 2 msk vatten. Den mjuka röran brer du lätt ut i pajformen (cirka 25 cm i diameter) som sedan ställs på kyligt ställe i cirka en halvtimme - en timme. På så sätt behöver du inte kavla ut degen eller knåda ihop ingredienserna.

Medan degen vilar i kylen, rör du ihop följande:

3 dl (=1 1/2  burk) crème fraîche - lätt- eller vanlig
3 ägg
2 dl riven ost
Hackad julskinka efter behag - cirka 3 dl
1/2 - 1 påse strimlad färdiggrillad kyckling (finns att köpa i små påsar)
5 finhackade soltorkade tomater
Kryddor efter smak

Förgrädda pajskalet i 225-250 grader i cirka 10 minuter. Bred sedan på lite pesto längs ytterkanterna (kan givetvis uteslutas. Jag råkade ha lite pestorester hemma i en burk vid tillagningstillfället).

Häll skink-kycklingröran i pajformen och bred ut den. Täck med finskurna tomater och strö till sist över lite riven ost.

In i ugnen - 200-225 grader - i 30 minuter. Den angenäma doften som sipprar ut ur ugnen skvallrar snart om att här vankas hemgjord paj!

Servera en grönsallad till, som förslagsvis innehåller isbergssallad, paprika, majs, riven morot och avocado.

NU ska jag fundera ut nästa veckas matsedel - som jag även kommer att lägga ut på bloggen - fritt fram att ta efter för den som vill!