Vårkänslor i februari!

Vårblommor1

I dag vände det - ja egentligen i går redan, men i dag var de mera påtagliga: vårkänslorna!

Det är nu man önskar sig så rik så att man varje dag kan köpa en ny blombukett.
Jag låter bilderna förmedla vad jag inte ens kan återberätta med tusen ord.

Titta, njut - och köp en bukett i morgon!

Vårblommor2

Vårblommor3

Vårblommor4

Vårblommor5
...och så lite reklam! Butiken återfinns i Lund, strax bakom Åhlens, vid Kattesund.

I går blev gräsmattan klippt för första gången i år. Bra för armmusklerna, men lite mysko är det...

Chokladsemlor i miniformat

chokladsemla

På jobbet bjuds alla anställda på semlor
till morgonfikat. Ett mail på eftermiddagen meddelar att det finns kvar ett antal, så "först till kvarn" blir det som gäller, helt enkelt!

Jag nappar direkt på erbjudandet och lockar med mig några av kollegorna, efter att ha övertygat dem om att man mycket väl kan tillåta sig två semlor på en och samma dag utan att öka i vikt!

Konditor Mia Öhrn är också förtjust i dessa gräddiga bakverk, så förtjust att hon skrivit en kokbok endast om semlor. Titel:
"Semlor", helt enkelt.

Mia visar att en semla kan se ut nästan hur som helst; dessutom kan grädden smaksättas med allt möjligt som hjortron, blåbär, björnbär, saffran med mera.

Jag hittade några av Mias recept på webben och bestämde mig för att testa chokladsemlor, mycket för att det i familjen finns chokladentusiaster. Det som skiljer en chokladsemla från en vanlig är endast kakao; svårare än så är det inte! Receptet är som vanligt modifierat efter egen smak.

Chokladsemlor (12-15 st)

25 g smör
1 dl kesella
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
6 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1 ägg till pensling

Lös upp lite av jästen i mjölken. Smält smöret och blanda sedan ner resten av mjölken och kesellan. Du behöver inte värma till 37 grader. Degen jäser ändå, även om det tar lite längre tid.

Blanda ner vätskan i den bunke där jästen redan finns. Rör ihop övriga ingredienser och blanda sedan ner dem i bunken. Knåda degen i cirka 5 minuter med matberedare. Väljer du att knåda för hand bör du göra det cirka 10 minuter.

Låt degen jäsa på dragfri varm plats i cirka en timme. Dela den sedan i bitar och rulla till små bullar, som får jäsa ytterligare 30 - 45 minuter. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och grädda sedan i 200 grader i 10-12 minuter.

När bullarna kallnat, skär av locket och gröp ur bullen lite. Inkråmet blandas med mandelmassa och ev lite mjölk och läggs sedan tillbaka i bullen. Val av smak på grädden överlåter jag till bloggläsaren.

Chokladgrädde är inte helt fel och man kan också smaksätta vanlig grädde med hackad mörk choklad.

Läckra chokladfras till müslin

Bullkorg

Den fina korgen på bilden
återfinns på omslaget till senaste kokboken "Vinterns söta" av systrarna Lisa och Monica Eisenman. Systrarna har tidigare publicerat
"Två systrars söta", som dessutom utnämndes till Årets dessertbok 2005 och "Soppor, bröd & röror", utgiven 2006.

Jag plitade ner titeln på den nyutkomna kokboken efter att ha fått tips av några goda vänner, vars son fotograferat bilderna till boken. Boken fanns inne på biblioteket så jag kunde snabbt se om det var något som kunde tänkas locka mig.

Och det var det! Systrarnas enorma fantasi har alltså resulterat i den här boken, och här återfinns sådant som man kan unna sig under årets kalla månader, så att man har möjlighet att må riktigt bra!

vinterns söta

Svårighetsgraden på recepten varierar, men det som jag testade att göra (i väntan på tonårstösernas hemkomst nu på lördagkvällen) tog endast 10 minuter. Dessutom blev resultatet över förväntan!

chokladfras

Pudrade chokladfras

100 mörk choklad
5 dl havrefras
1 1/2 dl florsocker

Smält chokladen, antingen i mikro eller i en skål över sjudande vatten. Blanda ner havrefrasen och rör om tills alla frasen är täckta med choklad.

Häll florsockret i en plastpåse och därefter havrefrasblandningen. Stäng påsen och skaka om ordentligt tills alla frasen är täckta med choklad. Sedan är det bara att hälla upp på en tallrik.

Frasen kan komplettera müslin eller morgonflingorna på helgen.

Systrarna har i åtta år drivit The Cookbook Café i Stockholm, men har precis lagt ner den verksamheten för att  koncentrera sig på sin stora passion: att skriva kokböcker. Det låter lovande!