Närbutik får nytt liv av Mary

Sista lediga dagen innan det är dags för tre arbetsdagar till innan den korta julledigheten. Slumpmässigt faller mitt val på TV8, där jag ramlar in i veckans avsnitt av Mary Queen of Shops, där konsulten och journalisten Mary Portas hjälper olika butiker på fallrepet att hitta sin stil – att sticka ut - med kvalitet, drivkraft och entusiasm. Lite som elake kocken (har precis glömt vad den svenska motsvarigheten heter), fast mer mänskligt!I dagens avsnitt hjälper Mary den lokala närbutiken Clealls of Corfe att komma på fötter igen. Domen är hård: ägarna Juliet och Chris måste lyssna till vad lokalbefolkningen efterfrågar, och de behöver komma in i den lokala bygemenskapen.

Slutresultatet blir en fräsch livsmedelsbutik som erbjuder massor av spännande närproducerad mat. Bland annat blir den lokale bybon Richards kaka berömd. Och nu ingår den i butikens sortiment!


Titta på avsnittet här:

Titta även på ett klipp här där Richard avslöjar sin bakförmåga.

Hade det inte varit härligt att även få avnjuta mer lokala specialiteter där man bor? Kanske du själv har en dold talang som retar smaklökarna?

 


Hastkaka - snabbfixad kakaHos
Elisabet i Halland försjunker jag i två HUSMODERN från 1935. Jag fascineras av den dåtida reklamen och alla minnesreportage över kronprinsessan Astrid, som så tragiskt avled i en bilolycka i Schweiz det året.

Här och var finns även matrecept och Ett Råd i Rätt Tid, där man får veta vad man gör med överbliven äggvita, och hur man förfar om tvätten i linneskåpet plötsligt efter några dagar börjar lukta stearin och sill!

Och så receptet på Hastkaka! Som givetvis bakas med Rumford bakpulver. Det säljs väl än?


Spansk olivolja i julkalenderkampanj

Den ekologiska livsmedelsbutiken Morot & Annat har, som många andra näringsidkare, hakat på idén att publicera en julkalender på nätet, med ny "lucköppning" varje dag. En kort filmsnutt, där Ulf, iförd tomteluva, gör reklam för någon trevlig produkt som kan inhandlas till kampanjpris. Den 4:e december, idag, handlar det om Olivolja!


Inne i butiken bjuds det på avsmakning av tre olika olivoljor, producerade i Södra Spanien. Asif Bokhari de Bustamante guidar mig genom smakerna, och ger mig även matnyttig information om sättet man hanterar oliverna på gården i Spanien. Jag får bland annat veta att gården som producerar oljan fått 94+ poäng i en speciell guide för olivoljor (vars namn jag tyvärr glömde ta reda på!).

Lika lite som jag kan avsmaka viner på ett proffsigt sätt, lika lite klarar jag av att känna av alla nyanser i de olivoljor jag provar. Men jag bestämmer mig för en av dem - Arbequina - en olja som känns väldigt "gräddig".

Ett trevligt möte, en av många lördagseftermiddagar. Och olivoljan kommer jag att ha glädje av många gånger framöver!