Uppåkra ekogård -ekologisk gårdsbutik i vardande

image273

Ekorundan, nystartad för i år, hoppas jag blir en återkommande höstaktivitet här i Skåne. Initiativtagare är Ebba-Maria Olson från Mossagården och Linda Holster från Nöbbelövs Gård och idén är hur smart och enkel som helst: konsument möter ekoproducent - svårare är det inte!


Jag lockas av en artikel i Sydsvenskans pappersutgåva (men även tillgänglig på webben) att besöka en närbelägen, alldeles nystartad ekobutik - Uppåkra ekogård.


Vi äntrar våra hojar, väninnan och jag, och får en njutbar cykeltur ut till gården, där vi bland annat passerar Tirups örtagård -  ett mycket omtyckt utflyktsmål, även för turister.

Inte långt från motorvägen mellan Malmö och Lund, men trots det relativt avskiljt, hittar vi gården. Vi parkerar cyklarna vid kanten av grusvägen och går försiktigt in i den mycket variationsrika trädgården, som ännu inte tuktats speciellt mycket.

image274

Hemgjort fika finns givetvis att köpa, och här och var sitter besökare och pauserar en stund. Annette Persson, gårdens innehavarinna, bistår med information om vad som odlas och hennes planer för framtiden.

image275

Myskankorna (glada i en viss sorts snigelsort som det skrivits väldigt mycket om på sista tiden) vilar i gräset: pappa Mysk och barnen Mysk.


image276

I det stora kallväxthuset som stått där i flera decennier, växer en stoor (och gammal) vinstock med massor av druvklasar, inte riktigt mogna ännu - men snart! Längst in sträcker sig ett magnifikt fikonträd upp mot glastaket. Här inne får vi besökare mer information om vad Annette tänker sig att odla framöver och vad som just nu växer inomhus.


image277

Och vad är detta? Jo, Malabarspenat, flerårig, tydligen. Lite fasta, nästan läderartade blad. Spännande! Den för dagen nystartade gårdsbutiken säljer faktiskt plantor av spenaten. Inhandlas av mig. Får väl testa...

image278


Jag välkomnar verkligen Annettes initiativ och ser fram emot nästa år, då gårdsbutiken mycket troligt kommer att erbjuda obesprutade grönsaker - både kända och okända (exempelvis Haverrot, gammal köksväxt i ropet). Sedan Västragårds gårdsbutik tvingades stänga har det inte funnits så många gårdsbutiker att välja på kring kommunen jag bor i.

Läs gärna mitt gamla inlägg om Mossagården!