Kanelbullar med sting

Pressbyråns kanelbullar går inte av för hackor, men trots att jag inhandlar några för att glädja tonåringarna i familjen, känner jag att jag själv bara måste skapa! Receptet hämtas ur minnet, med några smärre förändringar, såsom rapsolja i degen i stället för smör. Därefter lite muscovadosocker som får ersätta halva sockermängden. Jag tillämpar  även det som jag läste på webben häromdagen, nämligen att fyllningen stannar bättre kvar i bullen om man binder den med ströbröd eller mjöl+vatten.

Finmalet ströbröd finns i frysen och när fyllningen bretts på rullar jag ihop degen och klistrar fast den med vatten. I några av bullarna hottar jag till fyllningen med Santa Marias kakao-chilikrydda, och dessa bullar toppas även med några chilistrån, inhandlade på fantastiska Borgeby Kryddgård

Jag borde ha skippat stråna, eftersom dessa blir alldeles svarta när bullarna gräddas. Men det hade nog gått att peta ner några efteråt.
 
Eftersom den lokale tapethandlaren gett oss bra deal när medaljongtapeter inhandlades på morgonen, får han sin beskärda del av bullbaket; jag plockar ihop några bullar, lägger dem i en korg med limegrön servett och åker till butiken där ägaren snabbt mumsar i sig en bulle på stående fot inför några kunder!

Jodå, fyllningen blev kvar i bullen tack vare ströbrödet.

Kanelbulle

Bok & Bibliotek - del 1

Åker upp till Bok & Bibliotek för dagen, för att jobba. En liten rundtur på mässområdet hinns även med. Som vanligt finns MASSOR med nya kokböcker som avhandlar allt inom kokkonsten.

Plötsligt står han där, strax utanför vår monter: Herr Sommelier Granqvist. Mobilpratandes. När samtalet är klart glider jag ljudlöst fram och ställer min fråga: kan Filipstads ambassadör möjligtvis rekommendera någon bra kokbok av de nyligen utkomna? Svaret jag får förvånar mig egentligen inte: bara i år har det utkommit över 300 kokböcker och det är inte helt lätt att komma på någon favorit.

Men en klassiker som står sig och som är i särklass bäst, det är den gamla hederliga
Vår Kokbok. Så säger Carl Jan och jag är böjd att hålla med. Vilken bok plockar man fram när man skall baka scones eller göra pannkakssmet? Eller när man skall fixa bechamelsåsen? Just det! Tummad, fettflottig och använd som bara den!

Läs mer om Karl Jan Granqvist här.
Kändisslips
Slips tillhörande Herr Granqvist