Enkel apelsindessert med solrostosca

dessertingredienser

När kvällen faller på efter en arbetsfri dag, infinner sig plötsligt sötsuget. Jag längtar intensivt efter en enkel dessert som inte är så bökig att fixa. Erinrar mig ett recept ur Allt om Mat, nr 4/2000, där man gör en toscasmet på rostade solrosfrön i stället för mandel eller nötter. Sedan använder man den frukt man har hemma för tillfället; i mitt fall blev det överbliven apelsin från julhelgen.

Apelsin och solrosfrön är alltså huvudingredienserna, och så mycket mer behövs inte, förutom basen till toscasmeten.

Apelsindessert med solrostosca
(4 pers)

Börja med att rosta 1 1/2 dl solrosfrön lätt i en torr stekpanna, eller en teflonbelagd kastrull/stekpanna. Den nötiga smaken framträder tydligare då.

Blanda sedan ihop följande i en liten kastrull och låt röran knappt koka upp:

25 g smör (ursprungsreceptet anger 50 gr, men så mycket anser jag inte behövs. Jag ökar mjölkmängden i stället)
3/4 dl strösocker, alternativt 1/2 dl fruktsocker
1 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Blanda ner solrosfröna i den varma smeten och häll sedan blandningen över 3-4 skalade och skivade apelsiner som du lagt tätt omlott på ett ugnssäkert fat.

Grädda högt upp i ugnen i cirka 5 minuter på 225 grader.

apelsindessert

Servera desserten med lättvispad grädde eller vaniljglass. Testa gärna någon annan frukt, såsom ananas, päron eller äpplen, om du inte har apelsiner hemma. Varm frukt är så mycket smakrikare än när den är kall.

Nästa gång jag gör toscasmet, skall jag testa att byta ut sockret mot lite av den goda limehonung som jag inhandlade på
Mossagården för några veckor sedan. Det bör också bli gott, kan jag tänka mig.


Kommentarer
Postat av: Bloggblad

Hm... jag har allt det där hemma... tänk om... kanske i morgon till efterrätt... ser gott ut...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback