Mossagården - ekologisk butik på nätet

mossagarden5

Söndagseftermiddag och utflykt till
Mossagården - etablerad nätbutik och leverantör av ekologiska grönsaker och frukt, beläget strax utanför Veberöd här i Skåne. Vi frågar oss fram och får en vägbeskrivning som leder oss till en nästintill oframkomlig, mycket gropig skogsväg. När vi skumpar fram längs vägen tänker jag hela tiden att jag helst inte vill möta något annat fordon; hur skall jag då göra? Backa tillbaks hela vägen?

 

Jodå, vi hamnar rätt, men det visar sig att vi inte tagit den vedertagna vägen dit ut, utan en väg som nog inte används av andra än gårdens ägare, kan jag tänka mig (Den "riktiga" vägen är hur framkomlig som helst och den använde vi oss givetvis av när vi åkte därifrån.)!


mossagarden1

Mossagården är ett familjeföretag och har drivits ekologiskt sedan 1987 av Familjen Olson. Man odlar inte allt själv utan har byggt upp ett nätverk, främst av lokala leverantörer från hela Skåne, men även i vissa fall från Holland och Italien. Konceptet är genialt: besök gårdsbutiken eller handla på nätet!


102194-149

Färdiga grönsaks- och fruktlådor i varierande storlek går att abonnera på för dem som bor i Skåne, Halland och Stockholm. De beställda varorna lämnas på vissa utlämningsställen, men det finns även möjlighet till hemleverans för oss i Skåne.


mossagarden6

Ett stort mervärde är det veckoblad man publicerar, med aktuell information kring ekologiska produkter, information om vad grönsaks- och fruktlådorna innehåller, samt användbara recept på just det man inhandlat. Vill man själv plocka ihop grönsaker och frukt i lösvikt och köpa via nätet, går det också bra.


Det finns även många andra produkter som kan inhandlas via nätbutiken, till exempel sylter, marmelader, bröd, ägg, godis, saft, nötter, olja och kryddor. Mossagårdens hemsida är full av information om nätbutiken och ekologisk odling. På hemsidan finns även recepttips och information om de odlare som man samarbetar med.


Min syster köper sedan länge tillbaka det mesta av både frukt och grönt från en ekologisk butik i norra Sverige och det är hon som har fått mig intresserad att köpa ekologiska produkter. Jag har dessutom turen att bo i en del av Sverige där tillgången är god på dessa.


mossagarden2

På Mossagården provsmakar vi olika marmelader, limehonung och en smakrik linssallad. Vi går sedan över gården till boningshuset där varm glögg, pepparkakor och clementiner serveras. Kommer i samspråk med okända besökare, bland annat en trevlig kvinna från Lund som sysslar med Matmagi, som bland annat handlar om konsten att förändra maten i din vardag och din relation till mat och ätande.

mossagarden4
 

Efter lite trevligt samkväm kring det stora bordet går vi ånyo in i gårdsbutiken, inhandlar lite grönsaker och en fantastiskt god limehonung och styr sedan kosan hemåt – på huvudvägen!


Har du vägarna förbi Skåne i sommar (eller någon annan tid på året), ta dig då tid till en avstickare till Veberöd. Kartbild hittar du här.

Andra länkar om ekologisk mat och odling:

http://www.krav.se

http://www.livsmedelssverige.org/ekologiskmat/

http://www.ekologisktkott.se


Kommentarer
Postat av: Rickard

Nu börjar det likna något. Imorgon ska jag tillreda strutsfärs inhandlad via Anki från hennes bror som farmar dessa ilskna varelser. Det blir även strutsprinskorv på julbordet i år från samma källa. 64 % kött och 6.5 % fett.

2006-12-16 @ 00:41:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback