Julpaus

godjul

Snabb laxsoppa

laxsoppa

Snabbt skall det gå nu i juletid, och det kan man säga om tillagningen av den här laxsoppan.

Plocka fram en bit lax ur frysen (cirka 300 gram) för upptining i mikrougn. När laxen är nätt och jämnt upptinad, skärs den i små kuber. Under tiden skalar du och tärnar 4 potatisar och 2 morötter.

Koka upp cirka 1 liter vatten med lite fisk- och hummerfond. Tillsätt även ½ gram finstött saffran + 1 ½ dl grädde.

Lägg ner de tärnade potatisarna och morötterna och koka i cirka 10 minuter. Mixa därefter hälften av den kokta potatis-morotsröran och häll tillbaka i grytan.

Tillsätt broccolibuketter – cirka 3 dl. Koka ytterligare 5 minuter och blanda sedan ner laxkuberna.Lite fryst dill ger soppan ett intressantare utseende – cirka ½ dl räcker gott.

Vid serveringen kryddar du med fördel soppan med lite vitpeppar. KLART!


Gratistripp till Ystad och Simrishamn

lisasskafferi
Mysig butik i Ystad -
Lisas skafferi.  Här finns massor av delikatesser!

Ett gratis 22-timmarskort på Skånetrafiken får mig att ta ledigt från jobbet och dra mig mot Österlen - till Ystad, för att besöka Elisabet, min bloggväninna sedan nästan ett år nu! Så smidigt egentligen: först buss till Svedala, därefter byte till Pågatåget. Framme efter en timme!

Elisabet står och spanar efter mig när jag kommer. Hon tar mig med till Lisas skafferi – en delikatessbutik vid vattnet, bara fem minuters gångväg från järnvägsstationen i Ystad.

I butiken finns allehanda delikatesser, mycket trevligt exponerade. Elisabet berättar för mig att hon ofta går dit och köper en färdigblandad sallad och butikens underbara foccaccia med soltorkade tomater. Idag vill hon bjuda mig på någon av salladerna. Vi väljer båda pastasallad med bacon och kyckling. 

Därefter drar vi oss mot Elisabets bostad. Underbart väder trots att det är småkallt.

saffransbröd

Jag har bakat nattjäst bröd och smaksatt degen med två olika kryddor: den ena halvan med brödkryddor och den andra med lite saffran för färgens skull. Jag har gjort det enkelt för mig genom att bara lägga ut degen som en lång platt längd, för att delas när den väl är gräddad.  

Lite limehonung från Mossagården har jag även tagit med mig, som jag förärar värdinnan. Vi sitter och njuter av det nybakta brödet med honungen, dricker kaffet och pladdrar på. Elisabet  fotar mig – eller rättare sagt: min barm, när jag sitter och bläddrar i ett fotoalbum hon förfärdigat åt barnbarnet Emma.

ystadsskyltar
ystadshantverk

Efter en stund beger vi oss ut. Det är dags att ta en tur i Ystad och därefter besöka Simrishamn. Jag ser hela tiden framför mig hur mycket pengar jag tjänar på att nyttja gratiskortet till fullo!


simrishamnsbilder

Vi stannar inte länge i Simrishamn - kanske två timmar högst. På ett café kommer vi i samspråk med en trevlig herre som visar sig vara radiojournalist och i många år varit ansvarig för det populära programmet "I afton dans". Elisabet har skrivit mer om detta här.

Salladen äter vi upp när vi återvänt från Simrishamn. Så god! Och så riklig! Det hade lätt räckt till ytterligare en! Strax innan klockan 20 är det dags för hemfärd: först tåg till Svedala, och därefter buss.

1 1/2 timme senare är jag hemma och slänger mig på datorn för att se vad vi varit med om idag. Jodå, Elisabet har hunnit uppdatera sin blogg och jag kan läsa om vår trevliga dag ur hennes synvinkel. En alldeles vanlig dag, men ändå inte!


Mossagården - ekologisk butik på nätet

mossagarden5

Söndagseftermiddag och utflykt till
Mossagården - etablerad nätbutik och leverantör av ekologiska grönsaker och frukt, beläget strax utanför Veberöd här i Skåne. Vi frågar oss fram och får en vägbeskrivning som leder oss till en nästintill oframkomlig, mycket gropig skogsväg. När vi skumpar fram längs vägen tänker jag hela tiden att jag helst inte vill möta något annat fordon; hur skall jag då göra? Backa tillbaks hela vägen?

 

Jodå, vi hamnar rätt, men det visar sig att vi inte tagit den vedertagna vägen dit ut, utan en väg som nog inte används av andra än gårdens ägare, kan jag tänka mig (Den "riktiga" vägen är hur framkomlig som helst och den använde vi oss givetvis av när vi åkte därifrån.)!


mossagarden1

Mossagården är ett familjeföretag och har drivits ekologiskt sedan 1987 av Familjen Olson. Man odlar inte allt själv utan har byggt upp ett nätverk, främst av lokala leverantörer från hela Skåne, men även i vissa fall från Holland och Italien. Konceptet är genialt: besök gårdsbutiken eller handla på nätet!


102194-149

Färdiga grönsaks- och fruktlådor i varierande storlek går att abonnera på för dem som bor i Skåne, Halland och Stockholm. De beställda varorna lämnas på vissa utlämningsställen, men det finns även möjlighet till hemleverans för oss i Skåne.


mossagarden6

Ett stort mervärde är det veckoblad man publicerar, med aktuell information kring ekologiska produkter, information om vad grönsaks- och fruktlådorna innehåller, samt användbara recept på just det man inhandlat. Vill man själv plocka ihop grönsaker och frukt i lösvikt och köpa via nätet, går det också bra.


Det finns även många andra produkter som kan inhandlas via nätbutiken, till exempel sylter, marmelader, bröd, ägg, godis, saft, nötter, olja och kryddor. Mossagårdens hemsida är full av information om nätbutiken och ekologisk odling. På hemsidan finns även recepttips och information om de odlare som man samarbetar med.


Min syster köper sedan länge tillbaka det mesta av både frukt och grönt från en ekologisk butik i norra Sverige och det är hon som har fått mig intresserad att köpa ekologiska produkter. Jag har dessutom turen att bo i en del av Sverige där tillgången är god på dessa.


mossagarden2

På Mossagården provsmakar vi olika marmelader, limehonung och en smakrik linssallad. Vi går sedan över gården till boningshuset där varm glögg, pepparkakor och clementiner serveras. Kommer i samspråk med okända besökare, bland annat en trevlig kvinna från Lund som sysslar med Matmagi, som bland annat handlar om konsten att förändra maten i din vardag och din relation till mat och ätande.

mossagarden4
 

Efter lite trevligt samkväm kring det stora bordet går vi ånyo in i gårdsbutiken, inhandlar lite grönsaker och en fantastiskt god limehonung och styr sedan kosan hemåt – på huvudvägen!


Har du vägarna förbi Skåne i sommar (eller någon annan tid på året), ta dig då tid till en avstickare till Veberöd. Kartbild hittar du här.

Andra länkar om ekologisk mat och odling:

http://www.krav.se

http://www.livsmedelssverige.org/ekologiskmat/

http://www.ekologisktkott.se


Sockerbitskyrka

sockerbitskyrka
I konditori Lundagårds caféfönster återfinns den här vintervita kyrkan, helt förfärdigad av sockerbitar. Nog syns det väl att det är Lunds Domkyrka?

julkrans
Matnyttig julekrans!


Viktlös flytsensation

floating
Bilden är lånad från Sinnesro SPA:s
hemsida

Tidsdagseftermiddagen hade jag tagit ledigt från jobbet för att helt ägna mig åt en halvdag i Malmö. Finns det något bättre än att helt allen vika några timmar åt att bara i lugn och ro utforska nya spännande butiker!

Grundsyftet var faktiskt att nyttja ett Presentkort, inhandlat av tonårsdottern, på Sinnesro SPA, där man annat kunde erbjuda FLOATING – en helt tyngdlös upplevelse.

Jag började med att besöka en vegetarisk restaurang – Vegegården. Var lite lockad av Bong:s recension i Sydsvenskan för ett tag sedan. Tyvärr blev jag inte så imponerad; alla dessa sojaprodukter som skulle likna kött, eller fisk blev för mycket. Vad är det för fel på stunsiga grönsaker?


 

Klockan 14 var det dags för nästan en timmes avkopplande njutning, då jag äntligen skulle få prova på fenomenet Floating. Efter att ha duschat och tvättat håret, klev jag in i en stor tank, som mest liknade en sån där skidbox man brukar se på biltak (fast mycket större). Tanken var belyst med turkost sken och fylld med cirka 40 cm MYCKET SALT kroppstempererat vatten. Lugn musik strömmade ut ur några osynliga högtalare.
floatingtank

Så fort jag hade  stängt locket om tanken och lagt mig i ryggläge, kom första sensationen: det här var inget som liknade något jag varit med om tidigare! Den totala tyngdlösheten infann sig omedelbart, eftersom det salta vattnet gjorde att jag flöt som en kork. Och betänk att jag i vanliga fall är livrädd för att hamna under allt vad vatten heter! Det fanns ingen som helst risk att kantra och jag kunde tryggt sjunka in i mig själv och njuuuta av att bara sväva omkring. NU vet jag hur Herr Fågelsång kommer att känna sig om några dagar…


 

Jag låg i princip blick stilla hela tiden, men hade även kunnat (om jag velat) paddla runt i tanken, eftersom den var så pass stor. Klaustrofobi? Nej, faktiskt inte!


 

En försynt knackning på locket till tanken förde mig tillbaka till verkligheten och jag insåg att det var dags att avsluta upplevelsen så att nästa bokade besökare skulle få chans att uppleva det som jag nyss fått vara med om.


 

Det sägs att 45 minuters ”behandling” motsvarar 6 timmars djupsömn. Jag är nog beredd att hålla med, eftersom jag dagen efter var alldeles fruktansvärt pigg!


 

Läs mer om floating här.
Adresser till floatinganläggningar i Sverige hittar du här.

Traditionsenlig saffranskaka

saffranskaka
Inte visste jag att den var viktig – saffranssockerkakan jag brukar baka varje första advent varje år! 17-åringen påminde mig nogsamt igår om att jag inte fick missa att göra en sådan även i år – ”för jag gillar traditioner”, påpekade hon.

OK, sagt och gjort – saffranskaka fick det bli även i år. Receptet är ursprungligen från ”Sju sorters kakor” och dessutom prisbelönt 1984! Jag har dock modifierat receptet och dragit ner på matfettet och sockret. Kakan blir lika god ändå. Egentligen är det en vanlig hederlig sockerkaka där man tillsätter saffran – inte alls svårt!

Dekorationen av kakan blir pricken över i – lite florsocker som doftas över. Jag inhandlade för några år sedan en slags mall avsedd för all caffelatte jag skulle komma att göra (hm..). Den mallen använde jag nu, fyllde en tesil med florsocker, och siktade över. Ser det inte proffsigt ut?


Ingredienser till saffranskakan:

3 stora eller 4 små ägg
2 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
100 gr smör
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver1 pkt saffran (cirka ½ gram)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
Smält smöret, blanda ner mjölken och koka upp.
Vispa äggen och sockret pösigt. Blanda i mjölk-smörblandningen.

Stöt saffranet i en mortel, tillsammans med lite av strösockret. Här kan du även med fördel blanda ner 1 tsk okryddad sprit och låta blandningen stå i 10 minuter, för att locka fram saffranssmaken ännu mer. Tipset har jag fått av min syster, som i sin tur läst att TV-kocken Maud Onnermark brukar använda sig av den metoden!

Rör ner mjölet och bakpulvret och häll sedan smeten i formen.  Grädda i cirka 35 minuter. Kakan skall inte gräddas för länge; då riskerar den att bli torr.

När kakan har svalnat pudras den lätt med florsocker.

Nöjsam nyttighet med nötter

nötter
Jag fördelar mina gracer mellan att kasta ett getöga på ”Idol” (där Markus precis vann!) och ”Itzhaks julevangelium” (inspelad på en viss ort i Skåne!) och att samtidigt uppdatera bloggen.

Att nötter är nyttigt har nog inte undgått någon de senaste åren. Trots att de är rika på fett, har de turen att innehålla ”rätt” sorts fett: omättat! De sänker också kolesterolhalten. En näve på cirka en halv dl om dagen gör bara gott för kroppen!


Nötter är inte speciellt billigt att köpa på lösvikt, men jag har hittat mina favoriter, som dessutom är ganska prisvärda: nötter från
”Den lille nøttefabrikken” i Norge. 10 olika sorter finns det: cashew-, hassel, macadamianötter, mandel, para-, jord- och pecannötter, pinjekärnor, pistage- och valnötter.

Jag har hittat dem i ICA-butikerna, men det är möjligt att de även finns hos andra stora livsmedelskedjor. Priset varierar mellan 18 och 30 kr för cirka 100 gram.

Min absoluta favorit är skalade pistagenötter (eller stavas det månne pistaschnötter?) - cirka 20 kr för 100 gram. Visst är det kul att köpa sådana oskalade och själv pilla av skalen, men kilopriset blir i det här fallet högre än om man köper dem skalade. Jag lyxar mig ofta och strör ett gäng av dem på morgonfilen; det behövs inte så många, eftersom de är så smakrika.
nötblandning
På Nøttefabrikkens hemsida finns bland annat recept där olika nötter ingår. Där finns även mer detaljerad information om varje nötsort.

Läs mer om nötters nyttighet hos Medicallink och hos Aftonbladet.