Onsdagsbulle - trevlig tradition

grekisktbröd
På jobbet har vi en mycket trevlig tradition sedan några år tillbaka: vi turas om att bjuda på frukost en gång i veckan, varje onsdag, enligt ett rullande schema. Ofta brukar jag byta vecka med någon kollega, eftersom jag måste vara mentalt förberedd; jag bakar nämligen brödet själv - något annat är uteslutet för mig.

Dessa bakstunder - oftast kvällen innan - är mycket trevliga och faktiskt avstressande - och jag försöker hitta på nya brödsorter varje gång. Men samtidigt får det inte vara för tidskrävande bakverk, och framför allt: det är viktigt att man anar sig till att slutresultatet kommer att gillas av i princip alla.

Idag var det min tur att bjuda på "bullar", som man benämner frallor i den här landsdelen. Den ena sorten blev ett grekiskt lantbröd, bakat på mix - hur enkelt som helst! Jag vinnlade mig om att smycka brödet lite extra, för ögonfägnadens skull - se bild ovan. Oavsett om det gäller brödbak eller annan matlagning, betyder just det visuella så mycket: en snygg uppläggning med variationsrika färger, fint porslin, vackra underlägg - allt detta bidrar till en upplevelse innan man hugger in på läckerheterna!

pumpafröfrallor

Jag bakade även nattjästa portionsbröd, och dekorerade med massor av pumpa- och solroskärnor. Det är smidigt att göra i ordning degen kvällen innan, sätta in plåten i ett kallt utrymme (kylskåp eller matkällare) och så, morgonen efter, grädda det färdigjästa brödet. Inget går ju upp mot nybakat bröd just på morgonen!

Nattjästa ostbröd med pumpakärnor och solroskärnor (cirka 20 portionsbröd)

25 gr jäst
1/2 msk salt
1 msk strösocker
6 dl mjölk, kylskåpskall eller rumstempererad
Cirka 13 dl vetemjöl, alternativt 9 dl vetemjöl och 4 dl grahamsmjöl
1-2 dl riven ost, ex Prästost, Västerbotten-, eller Cheddar
Pumpafrön, solrosfrön

På kvällen:
Rör ut jästen i lite av mjölken. Rör sedan ihop övriga ingredienser utom pumpa- och solrosfröna. Bearbeta i matberedare cirka 5 minuter eller för hand i 10 (puh!) minuter. Se till att inte ta för mycket mjöl!

Dela degen i 20 bitar. Knåda varje bit till antingen en rund eller avlång bulle. Doppa varje bulle i en blandning av pumpafrön och solrosfrön som du strött ut på en tallrik. Om du vill, kan du pensla bullarna med ett uppvispat ägg före du doppar dem i blandningen.

Lägg bullarna på en bakplåt (det går åt två plåtar). Blöt två kökshanddukar, och vrid av dem. Täck över bullarna med handdukarna och sätt plåtarna kallt över natten.

Nästa morgon:
Sätt ugnen på 250 grader. När den är varm, sänk värmen till 225 grader och grädda varje plåt med bullar i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Om du vill, kan du avsluta gräddningen med att vända på bullarna och ge även undersidan lite färg. Medan någon av plåtarna gräddas, hinner du ta en snabbdusch!

Det går givetvis bra att byta ut vetemjölet och grahamsmjölet mot alternativa mjölsorter eller variera dekorationen med  vallmofrön, sesamfrön, grovsalt, riven ost, hyvlad ost m m.

 

Kommentarer
Postat av: Anne

Åh, det låter supergott. Spar definitivt receptet. :)

Postat av: qi

Dom där nattjästa bröden kommer jag att prova att göra. Verkar jättegoda!

Lockades hit via en gemensam bloggvän: Elisabet!

2006-11-04 @ 09:16:28
URL: http://qi-izaella.blogspot.com/
Postat av: Matnjutning

Anne: Kul att du tyckte om det. Besöker din blogg ofta och njuter av dina trevliga inlägg!
qi: Kul att du hittat hit! Läser din blogg med jämna mellanrum. Försökte kommentera i går, men något hakade upp sig...

2006-11-05 @ 11:37:41
URL: http://matnjutning.blogg.se
Postat av: vickan

Vilka otroooligt snygga bröd-skapelser, särskilt den översta.

2006-11-06 @ 13:09:27
URL: http://www.vickantikkan.org/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback