Brittsommarvärme

höstträdgård1
Alla bilder i inlägget är tagna av Matnjutnings
dotter

Idag var jag fast besluten att åka till Skånemässan i Malmö, för att strosa runt på den pågående Matmässan. Men efter att ha konstaterat att vädret var finare än fint och varmare än varmt, omprioriterade jag snabbt. Jag stannade helt enkelt hemma! Och jag är övertygad om att jag gjorde rätt val!

maskrostransformation

höstträdgård2

humlebesök

trädhand

smultronblomma

Och i morgon skriver vi den 1 oktober 2006. Måtte sommarkänslan finnas kvar ett tag till!


Pannacotta - lyxenkel dessert

pannacotta
En efterrätt jag älskar, men som jag alltid drar mig för att laga, är pannacotta. Jag får alltid för mig att det är så bökigt! Jag tror boven i dramat är gelatinet. Det VERKAR så krångligt att blötlägga gelatinplattorna för att sedan smälta sladdret på svag värme. Men i realiteten är det hur enkelt som helst! Dessutom är det en otroligt variationsrik efterrätt. Tänk, med lite grädde, socker, gelatin och varierad smaksättning kan man nå otroliga höjder!

I går avåts lunch på en av stadens hotell. Där serverades som efterrätt en pannacotta med svartvinbärsgelé på toppen. De syrliga svarta vinbären matchade perfekt den lena vaniljgrädden och även om ett ”glas” var fullt tillräckligt, hade jag inte tackat nej till någon eventuell överbliven portion…


Här får du ett grundrecept att prova på:

3 dl vispgrädde (alternativt 1 dl vispgrädde och 2 dl standardmjölk, om du vill göra rätten lite magrare)
1/2 vaniljstång
1/2 dl socker
2 gelatinblad

Börja med att blötlägga gelatinet 5 min i kallt vatten.

Skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången. Koka sedan upp grädde (ev grädde+mjölk), socker, fröna + stången.

Dra kastrullen åt sidan, plocka bort vaniljstången och rör ner gelatinbladen. Rör om tills de smält.

Häll sedan upp den något avsvalnade röran i fyra portionsformar och ställ kallt. Använd gärna vackra dessertglas!

Låt stå i kyl i några timmar. Plocka sedan fram den stelnade pannacottan och dekorera med bär -  eller varför inte  en liten blandning av hackat äpple som fått fräsa i lite smör, aningen socker, några korn kanel och  hackade nötter!

Receptet ovan kan varieras i det oändliga genom att du sätter till någon av följande smaksättare när grädden kokat upp: saffran, kanel, kaffe, blåbär, hallon, lingon, hjortron.

Du kan också proffsa till det hela genom att koka upp två eller tre olika smaksättningar. Låt sedan varje blandning stelna i en form innan nästa (mycket avsvalnade) blandning hälls på. På så sätt får du en vacker, effektfull pannacotta med olika smaker!




 


Matkväll på SVT

102194-64

I kväll bänkar jag mig och tittar på två favoriter i SVT – först Tinas Kök och sedan Solens Mat! Jag har faktiskt ännu inte sett något av säsongens avsnitt av Tinas program, men har läst att hon utgår från en hemlig matlåda hopknåpad av någon TV-personlighet, och utifrån det skapar hon en delikat meny!

I kväll gästas Tina av (eller gästar hon?) Nyhetsankaret Katarina Sandström, uppvuxen i Tavelsjö utanför Umeå. I matlådan ligger följande ingredienser:

laxfilé , västerbottenost, smördeg, savoykål, keso
persika, citron, frysta björnbär
purjolök, salladslök, bananschalottenlök, rödlök, kinesisk lök
mandelpotatis

Några lokala inslag, konstaterar jag. Nu tar JAG mig friheten att snabbt komponera en meny själv av dessa ingredienser, för att sedan kunna jämföra om jag kan mäta mig med Tinas proffsiga alternativ (hm...).

Varmrätt:
Lax och västerbottenost i savoykålspaket, rårakor på mandelpotatis och rödlök och mjukfräst lök med citronsaft och rapsolja.

Dessert (som komponeras av resterande ingredienser):
Smördegspaket med keso, björnbär, persika. Lite vaniljglass till.

Få se om Tina slår min meny! Känner på mig att den kommer att skilja sig från min…


UPPDATERAT INLÄGG kl 22:17

Jaha, vad trodde jag egentligen? Att jag skulle kunna bräcka själva Tina!? När hon sätter igång inser jag vad som skiljer en glad amatör från ett proffs; aldrig att jag skulle komma på att man kan blanda björnbär, lök och rå lax!

Den ena läckra rätten efter den andra fantiseras fram av Tina och hon lyckas med att bjuda på överraskande kombinationer.


laxförrätt
Redan här, i början av programmet, inser jag att Tina nog tänkt något
helt annat med laxen än vad jag gjort! Receptet hittar du
här>>

laxismördeg
OK, inbakad lax blev det - något avvikande från min idé. Till receptet>>

björnbärsdessert
Smaskigt! Och jag som har björnbär både i trädgården och frysen!
Recept här>>

Katarina ser mäkta imponerad ut när hon väl kommer in för att avnjuta trerättersmiddagen!





Äppelkaka/Äpplekaka med vispad Kanelgrädde

Äpplekorgar
Kunskapens äpple i vår monter på Bok & Bibliotek i Göteborg

Jag har länge velat göra en speciell äppelkaka som jag smakade första gången i början av 80-talet. Receptet är insatt i min gamla receptpärm, även den från 80-talets början. Ingredienserna är inte många och kakan är lätt att ”svänga ihop”. En lättvispad klick grädde med kanel ger en komplett matnjutning!

Detta behöver du (klicka på miniatyrbilden om du vill se ingredienserna):
 


Kanelgrädde


1 ½ - 2 dl vispgrädde
1 tsk malen kanel
ev lite strösocker


Blanda ner kanelen i grädden. Låt stå i 1 – 2 timmar. Vispa.

Äppelkaka

2 ägg
1 1 /2 dl strösocker eller 1 dl muscovadosocker (som jag valde den här gången)
3 äpplen
1 msk mjöl (japp – endast!)
1 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
ca 20 mandlar

Vispa äggen och sockret.

Blanda ner mjölet, bakpulvret och vaniljsockret och de grovrivna äpplena – skalade eller ej – det avgör du (Jag valde att grovriva två äpplen och hacka det tredje i små kuber.).

Häll smeten i en smord form (20x30 cm), alt en form med bakplåtspapper.Hacka mandlarna och strö på hacket.Grädda i 200 grader i 20 minuter

äppelkaka

Servera den lättvispade kanelgrädden med den ljumma äppelkakan. Perfekt som dessert efter en soppa!








Skinnfri lax på ett kick!

lax

Bok & Biblioteksmässan tröttade ut mig så till den grad att jag inte riktigt orkade med livet runtikring, som uppdatering av min kära matblogg. På mässan fanns ett stort utbud av kokböcker i alla prisklasser och ämnen, och till och med jag kände ett lätt illamående när jag såg denna mängd. Tänk, marknaden svämmar över av matlagningstips och ändå står man där en vardagkväll och undrar vad i hela friden man skall svänga ihop – helst på en kvart!

Jag började till och med ifrågasätta min lilla amatörblogg. Vem kan vara intresserad av mina små tips? Jantekänslan har dock lagt sig och inspirationen börjar på nytt gro inombords. Jag har en mycket lättgjord äpplepaj på lager, med det LJUVLIGASTE tillbehör, men måste först smaka av innan jag kan publicera receptet.

Här kommer dock ett tips på hur du snabbt och lätt avlägsnar det förhatliga skinnet på den lax du kommit över på extrapris i din lokala affär: Värm upp en stekpanna och häll i lite vatten, som får koka upp. Lägg därefter laxbiten i pannan med skinnet nedåt. Låt den ligga där i en halv minut, plocka upp den på en skärbräda, vänd på biten – och DRA bort skinnet lätt och smidigt!




Bloggtips - matbloggar

matbloggar1
Bilderna har jag lånat  från de två matbloggar jag rekommenderar.

Jag har precis vräkt i mig en halv Calzone med vitkålssallad efter att ha jobbat i trädgården intensivt i fyra timmar. Intentionen var att laga krämig fisksoppa till familjen, men inspirationen infann sig inte riktigt efter allt hopsamlande av grenar från den klippta häcken. Sönderriven på armarna och med konstiga utslag på kroppen längtade jag bara efter något snabbt, gärna onyttigt – och mättande!

I kväll väljer jag att rekommendera två matbloggar, som jag flitigt läser:

Lisas blogg –
Matälskaren. Lisa är en sann ordekvilibrist som gör matläsning mer än spännande. Hon benämner sig själv som matnörd och djupdyker gärna bland ovanliga smaker, ingredienser och kryddor.

Lisa har turen att få jobba med mat på heltid och har bland annat lett Matkaravaner både i Malmö och Stockholm. För närvarande frilansar hon även som skribent på nätsajten Tasteline. Hon har författat kokböcker, hon har gästspelat på TV, bland annat i Niklas mat, ja, det är nog lättare att räkna upp vad hon INTE har gjort när det gäller mat!

-----

Ilvas blogg – Aglio e olio. Ilva är exilsvenska, boende i Toscana, Italien. Ilvas kamera tar de mest närgångna, lockande bilder av den mat hon lagar till. Hennes recept har tonvikt på fräscha råvaror för säsongen, och är väldigt ofta helt vegetariska.

Varvat med recepten fotograferar Ilva även omgivningen och naturen i Toscana. Bilderna är drömska och poetiska och liknar ibland mer målningar än fotografier. Genom fotografierna får vi även följa årstidernas växlingar.


Omstart

Fågelgodis

Så var det slut på bloggpausen! Jag är tillbaka från några intensiva dagar på Bok & Biblioteksmässan.

Snabbt ut för att bringa någon slags reda i den tilltufsade trädgården. Såja, nu har fåglarna mat framöver!

rosenbönsskörd
Massor av härliga baljor finns att skörda av den snabbväxande Rosenbönan.




Tillfällig paus

Trädkrona

Foto: Matnjutnings
dotter

Lägg dig på rygg och titta upp mot trädkronorna. Ligg så tills jag är tillbaka om några dagar. Just nu är det för mycket andra göranden och låtanden,som hindrar mig att blogga resten av veckan.

Bland annat skall jag jobba på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Vem vet, jag kanske kan öka på min kokbokssamling! ;)

Jag återkommer på söndag!




Kokboksfynd

Kaffekaka

En söndag fylld med arbete. Först loppisförsäljning, sedan gräsklippning och räfsning.  

Gräsmattan har inte klippts sedan början av juli och nu kommer räkningen: ett alldeles för högt gräs för vår handgräsklippare! Vi får helt enkelt klippa det med trimmer! Rejält jobbigt för rygg och händer. 

I trädgården sveper vi en snabb kopp kaffe  med frysförvarade cookies, som min kära syster så förtänksamt lämnat kvar efter sin junivistelse hos oss. Och de är lika goda fortfarande!

Alltommatkokbok 
På loppisen fyndar jag en kokbok och förtränger effektivt tanken på mina tre kokbokshyllmetrar hemmavid. Fyndet heter
100 lätta snabba middagar ur Allt om Mat.


kokbokssmakprov 

En snabb bläddring i kokboken får snålvattnet att rinna…

På kvällen finns inte ork att krångla till det så mycket. Jag kokar jasminris med lite saffran och när det återstår 10 min av koktiden, lägger jag färska örtmarinerade laxfiléer på riset (nej, jag har inte marinerat dem själv!), lägger på locket och låter filéerna bli färdiga av värmen och ångan.

Till detta serverar jag en röra av tärnade äpple- och avokadobitar, gräslök (hackad) och en enkel dressing av rapsolja och citronsaft. Och vallokalerna har precis stängt...

Doftrik födelsedagspresent

kryddträdgård
Ser bilden suddig ut? Bra, för det är den!

Vi hade bott ett år på nya stället, det var en härlig sommareftermiddag (det råkade även vara min födelsedag!) och jag gick som vanligt över till min väninnegranne för att ”stjäla” lite färska örter – allt inom lagens ramar, förstås!

Den här gången såg A väldigt irriterad ut över mitt intrång, kommenterade det hela i stil med att ”nu får det faktiskt vara nog”, tog tag i min arm och formligen SLÄPADE mig över gatan och in på min egen tomt. Plötsligt täckte hon för mina ögon, puttade mig bryskt framåt, in på gården, drog bort händerna – och – tadaaa! Där låg den, min alldeles egen Örtaträdgård!

”Ja, jag tänkte att du faktiskt behövde en egen, en där du kan plocka hur mycket örter du vill, utan att behöva snylta hos grannen”, sade hon med ett stort leende.

Tänk, hela den stekheta dagen hade hon förberett denna överraskning, varit och handlat örter, grävt, planterat och säkert svurit över den lerrika jorden. 

Hennes present har bara stigit i värde med åren – det är nu fyra år sedan – och är till lyst både för ögon och gom. Jag har inte varit speciellt duktig på att torka eller frysa in växterna, men i år ska det bli ändring! Tänker försöka tillverka eget örtsalt och även frysa in örterna i en glasburk, för att kunna plocka fram sommarens dofter under kulna vinterkvällar, som smakförhöjare i grytor och annat.

Tack, A, för din omtanke!






Inspirationsrik matsajt

Tasteline
Bilden är hämtad från Tastelines hemsida

I kväll finns det inte mycket tid att blogga, eftersom jag strax skall ut och nattvandra med en annan förälder. Det är ”hurvigt” väder ute, och blåser rejält. Skulle hellre stanna inne, men väljer att se det hela positivt med att jag ju får en massa MOTION. Vi går nog allt som allt mer än 5 km under nattvandrarkvällen. 

Dig, kära läsare, vill jag tipsa om en matsajt som har funnits några år och som bara blir bättre och bättre –
Tasteline! Har du inget annat för dig kan du förlora dig i timmar på Tastelines hemsida. Här finns massor i recept i olika kategorier, veckomatsedlar, diskussionsgrupper, bak- och matlagningstips, tävlingar, produktinformation – ja, titta själv i vänstermenyn på sidan ”från A till Ö”.  

Grundrecepten är i regel för 4 personer, men det går lätt att lägga till och dra ifrån antal personer, för att få ett justerat recept. Det går även att bli medlem, helt kostnadsfritt och då kan du spara de recept du gillar, diskutera mat med andra besökare och även fråga matexperter om sådant du vill veta om mat.  

Tasteline har även ett nyhetsbrev du kan prenumerera på. Har du inte besökt sajten, gör det snarast och registrera dig som medlem!



Ett säkert kort

caponata

Bilderna ovan är hämtade från SVT:s program "Solens Mat"

Jag brukar tyvärr inte följa SVT:s underbara matserie
”Solens Mat” så ofta som jag vill, utan halkar ofta in i programmet under eftertexterna. I kväll hinner jag dock se en hel kvart! Tipsas av min syster på telefon och skyndar mig att ratta in rätt kanal.

Den mysige Bo Hagström pratar puttrigt trevligt med en husmor om tillagningen av Caponata – en siciliansk grönsaksröra. Med van hand svänger hon ihop röran. I ett annat inslag visas brödbakning med surdeg, som passande kallas ”La Madre”! Dessutom smaskar herr Hagström i sig den godaste maffiabakelsen han ätit, med tillägget att detta är den första någonsin!

Allt detta ser väldigt gott ut, men mitt omedelbara dilemma är morgondagens lunch som måste förberedas i kväll. Ett säkert kort är alltid Frittata – en omelett med en massa gott innehåll som kan variera beroende på vad som finns hemmavid.

frittataingredienser

Av lite svamp, blomkål, lök, squash, tomater och två ägg svänger jag ihop en omelett. Jag fräser först alla ingredienserna, hackade, utom äggen.

frittata

Häller sedan över äggsmeten och stänger av plattan så att smeten får stelna långsamt. I frysen har jag en glasburk med egenodlad basilika. Strösslar över lite grönt.

Jag längtar redan till lunchen i morgon!


En ljum sensommarkväll

luftballongfärd

På väg hem från innebandyn är jag härligt utmattad och passerar Coop för att inhandla lite yoghurt. När jag kommer ut från affären ser jag den plötsligt i skyn - luftballongen. Vilken perfekt kväll för en tur - vindstilla, molnfritt och varmt! Ballongen försvinner snabbt över de skånska åkrarna i riktning norrut.

trädgårdsrosor

Jag hinner ut i trädgården innan det mörknar. Allt är på väg att blomma över. Den här rosenbusken har sitt ursprung från Hildesheim, där moderplantan finns.

jordärtskocksblommor

Några veckor till - sedan kan jag skörda. Undrar vad jag skall laga för gott av jordärtskockorna...

solrosdel

Fåglarna är välförsedda. Totalt har jag nog 15 solrosor på gården.

vindruvsfröjd

Vindruvorna har blivit klara utan tillstymmelse till växthus!

björnbärsbuske

Björnbären mognar snabbt, och jag hinner inte riktigt med. Idag blev skörden
1 1/2 liter. Det blir nog en björnbärspaj, tror jag!

busktomater

Lättodlade busktomater, dock på upphällningen. Nästa år ger jag mig på dem igen!

Bloggtips

vardagsbloggar
Bilderna är lånade från de två bloggar jag rekommenderar.

Och nu – lite reklam!
Jan Guillou ger sin syn på bloggandet i
Aftonbladet. Jag läser artikeln och funderar på varför det inte skulle vara intressant att läsa det som ”okända” människor totar ihop?? Jag har, i snart ett år, läst bloggar regelbundet och hittat favoriter som betyder mycket för mig. Jag finner – i motsats till herr Guillou – stor glädje i att ta del av många anonyma eller okända personers tankar och reflektioner, speciellt personer som har samma livsinställning som jag själv.

Här får du tips på två Vardagsbloggar som jag läser regelbundet:

Elisabet – Ystads bloggambassadör -  for sure! Malåbo i förskingringen. 

Jag är övertygad om att Elisabet har stor del i den ökande skaran turister till staden!  Hennes inlägg har stor igenkänningsfaktor och hon uppdaterar sin blogg flera gånger per dag. De vardagsbetraktelser hon skriver om träffar rakt in i hjärteroten.  Jag har haft förmånen att få träffa henne och kunde inte bärga mig tills jag kunde läsa om hur hon valde att pränta ner hur just VÅRT möte hade varit! 

Elisabet har en stor fäbless för fönster, och publicerar ett nytt varje dag. Läs henne!

------------

Mamselamsen -  Nybros bloggambassadör -  inget tvivel om saken!  

Jag råkar veta var Nybro ligger (som före detta ortsinnevånare för ett antal år sedan) – men gör du? Mamselamsen nyttjar bloggosfären på ett smart, kvickt, självironiskt och humoristiskt sätt till att skriva vardagsreflektioner om livet på den egna lunchrestaurangen ”Mamsans” i ”Nybban”. Hon promotar även effektivt dottern Camillas sångkarriär ”over there”! 

Mamselamsens svaghet: kläder, skor och väskor med guld! Titta in hos henne!




Minisemester

rosor

Efter att ha besökt tandläkaren och fått fixat den tand som jag så olyckligt bet sönder förra veckan när jag skulle smaka på mina hemrostade kikärtor, bestämmer jag mig för att njuta av den sensommarvarma dagen en liten stund extra.

indiskmat

För mig, som alltid tar med hemlagat till jobbet, känns det alltid som en lyx att ”äta ute”. Sagt och gjort, det blir ”dagens” på en Indisk restaurang – och vips förflyttas jag till andra breddgrader! Poppadums och  buffé med både köttsligt och vegetariskt – härligt! Jag äter tills magen står i fyra hörn.

trädstam

Avslutar min tvåtimmars minisemester med att promenera i sakta mak till bilen som jag parkerat lite i utkanten, strax bortanför Stadsparken.

parkfontän

Mognadsfråga

avocadopåse
Kan du lösa bildgåtan här ovan? Inte det? Jo, en omogen avokado som läggs i en papperspåse i ungefär ett dygn MOGNAR på så kort tid! Hur det går till? Ja, säg det!  

Jag fick tipset av en kollega, men trodde nog inte riktigt på det ändå. Ville prova själv för att se och är nu överbevisad. Tänk, inga mer inköp av redan ätmogen, halvdyr avokado! 

Till saken hör även att en annan trevlig kollega provade samma sak i helgen, med lika positivt resultat. Vetenskapligt bevisat, alltså! 

Ett tips: Delad ouppäten avokado förvarar du bäst i kylskåp. Pensla lite matolja över den, så mörknar den inte.



Konservera utan apparat!



Klicka på bilden för att läsa annonsen.

I mitt kök hemmavid har jag totalt tre hyllmeter kokböcker. På landet däremot räcker det med fyra stycken – plus alla dessa broschyrer som man kan plocka på sig gratis i livsmedelsaffärerna.  

Jag bläddrar lite i den största kokboken – ”Stora Kokboken” från 1949. Där ligger ett litet gulnat urklipp från någon tidning. Konservering utan apparat. Det ni!


På landet

Ett litet avbrott i vardagshetsen. Landet. Lugnet. Stillheten.

Lantbild1

Vem har broderat dessa bonader?

lantbild2

Alltid är det något som måste repareras.

lantbild3

Lite fotograferande i naturen. Kan en bild bli misslyckad?

lantbild5

Pumpen fungerar hur bra som helst!

lantbild4

Inga höstfärger i sikte ännu.

kantarellycka

Fulla korgen? Gissa!

krokodil

Ser det inte ut som en krokodil?


Frusna drömmar

GlassFreezer
Frysen på bilden har inga likheter med den som nämns i inlägget. Däremot har jag lånat den från
den här hemsidan.

I have a dream – jag har en dröm. Jag drömmer om att kunna börja om från början och bygga upp något fint, något rent, där enkelhet skall råda. Jag drömmer helt enkelt om en organiserad frys med massor av bra basvaror! Kommer jag att fixa det?


Den krassa verkligheten är en helt annan: Varje gång jag handlar hittar jag något trevligt som måste tryckas in i den redan knökfulla frysen, vilket får till följd att inget till slut går att hitta. Jag förvånas över min besatthet.. Vad är det som gör att jag inte förstår att jag måste lägga av i tid och lära mig att äta av det som redan finns? Och varför säger man att man ska ”äta ur frysen”, när man måste rensa för att få plats med – ännu mer mat, som man har hittat på affären för att den ser så god ut… Det blir en oändlig loop, om och om igen – i alla fall för mig!

De relativt få basvaror jag vill ha i min önskefrys är:

Brödlådan: Bara hembakt bröd: finskt surdegsbröd, formfranska av dinkelmjöl, lefsa, powermuffins.
Fisklådan: Hokifilé, lax i portionsbitar, rödspätta, laxbiffar, räkor med skal, skalade räkor, musslor.
Köttlådan: Nötfärs i plattfrysta paket, lösfryst färdigfräst nötfärs, kycklingfiléer, kassler, entrecôte, ryggbiff, rökt skinka i tunna skivor.
Grönsakslådan: Haricots verts, broccoli, blomkål, majs, örter från kryddträdgården, dill, persilja, trattkantareller. 
Diverselådan: Bönor och linser av alla de sorter, vinslattar i kuber, grädde i kuber,  vatten i kuber, hemgjord tomatsås.


Vad ser du helst i DIN frys?


Quinoa – käckt alternativ till pasta

Röd quinoa
Röd Quinoa. Bilden lånad från
www.druvan.se

Quinoa! Plötsligt finns det något nytt att välja på! Det är en riktig fröjd att beta av hyllorna i jakt på något annat än ris, pasta och potatis. Dessutom är Quinoa en höjdare för glutenallergiker – en  helt glutenfri produkt!

Quinoa (på svenska Mjölmålla) är en ört som har sitt ursprung i Sydamerika. Den är otroligt näringsrik och har odlats i Anderna i tusentals år, minsann!

Jag gjorde min bekantskap med Quinoa i fjol höst, då jag besökte en matmarknad i Stockholm. Där såldes en massa trevligheter jag aldrig hört talas om, bland annat Quinoa. En påse slank med, men det dröjde några månader innan jag använde innehållet för första gången.

Quinoa tillagar du lika lätt som ris: skölj fröna för att få bort en bitter smak som finns i frönas skal. Dubbel mängd vatten + lite salt eller buljong. Koka i ca 20 minuter.

Quinoa finns i två färger: vit och röd. Vit Quinoa blir lite mer ”grötig” när den är kokt, medan den röda varianten blir mer fast. Jag kokar ofta lite större sats som komplettering till hela veckans medhavda lunchmat. Och, ja, den gillas av den unga generationen!

Läs mer om Quinoa på Recepthjälpens hemsida.



Vitlöksräkor och kanelglassnjutning

Kanelglassefterrätt
Kanelglass med björnbärssylt och pistagenötter

Nu har de gått hem, mina två väninnor. Vi började träffas för ett år sedan, en gång i månaden. Grundidén var att umgås några kvällstimmar över god, lättlagad mat och något litet spel – kortspel, yatzy, sällskapsspel. Några timmar bara.

Ofta finns det inte tid att planera så långt i förväg vad man skall bjuda på (vi turas om att vara hos varann) och kvällens mat planerade jag så sent som i morse, innan jag åkte till arbetet. Jag brukar dock alltid försöka bjuda på någon nyhet, som ingen av de andra smakat tidigare.

Sålunda såg kvällens meny ut så här:

Varmrätt: Vitlöksfrästa räkor med röd quinoa och dinkelris.

Sallad: Färska champinjoner, isbergssallad, tomat, kidneybönor, en bit purjo, rapsolja – och några droppar tryffelolja, inhandlad i Kroatien. Vilket lyft för en annars ganska slätstruken smak!

Dessert: Kanelglass med färsk varm björnbärssylt och hackade pistagenötter.
Kanelglassen blev hastigt tillverkad hemma av vaniljglass som fått tina lite. Jag rörde ner lite kanel och frös in glassen på nytt. När jag kokade björnbärssylten lade jag ner en liten bit skårad vaniljstång, så att sylten tog smak.

Om maten uppskattades? Med råge! Mätt och belåten stänger jag för i kväll. Go'natt!


Små linser

små linser

Om du gillar vanliga gröna och röda linser – eller jag kanske hellre skulle säga: om du INTE gillar linser, då kommer du förmodligen att kapitulera inför den exklusiva smaken på ”små linser” som påminner mycket om de franska Puylinserna till formen och smaken.  

Frågan är egentligen om det är någon skillnad – mer än priset då? Jag betalade över 50-lappen för ett paket Puylinser, medan Risentas variant kostade 15 kronor.  

Inte för inte kallas de lyxlinser i
Risentas beskrivning. Användningsområdet är stort; pytsa ner några kokta linser i din sallad, i en härligt mustig köttgryta, fyll dina hemgjorda piroger med dem, blanda dem med ris eller bulgur eller varför inte byta ut hälften av färsen i köttfärssåsen? 

Du kokar linserna på ett nafs – ingen blötläggning behövs. I med dem bara i saltat vatten och eventuellt lite fond eller salt. Koka i ca 40 minuter. Klart! 

Ett tips: Koka en stor sats bönor och linser på en gång och frys in i påsar. Banka lite på påsarna så att bönorna och linserna lossnar innan de är helt djupfrysta, På så sätt blir det enkelt att plocka fram exakt det du behöver. Om innehållet mot all förmodan hunnit frysa helt, plockar du bara fram hammaren och bankar lite på påsen så allt lossnar (+ att påsen ibland går sönder!).

Förtjusande filmjölksbröd

Filmjölksbröd

Ibland finns det inte riktigt tid att baka bröd som skall jäsa i flera timmar. Räddningen är då denna eminenta Filmjölkslimpa som jag gjort i omgångar ända sedan 70-talet. Den figurerar under många namn och i många varianter på olika webbplatser; bland annat benämns den Filmjölksbröd, Långpannebröd eller Hälsobröd.

Variationerna i ingredienserna är också många, men grundstommen är filmjölk (eller yoghurt), mjöl, salt, bikarbonat och – om man vill - sirap.


Jag brukar blanda ihop olika mjölsorter, beroende på vad som finns hemmavid, och resultatet blir alltid lyckat. I sann hälsoanda har jag minskat på mängden sirap, fortfarande med lyckat resultat.

Limpan har alltid uppskattats mycket av mina tonårstöser – ett gott betyg! 

Mitt allra senaste recept kom innehålla följande (2 limpor):

1 liter filmjölk
½ dl sirap, ljus eller mörk
5 dl fullkornsvetemjöl och 4 dl dinkelmjöl
2 dl grovt rågmjöl
3 dl vetekross + 2 dl vatten
2 dl vetekli
3 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 tsk brödkryddor

Sätt ugnen på 175 grader.


Koka upp vattnet och häll över vetekrosset. Låt svälla några minuter.
Blanda mjölet, vetekliet, bikarbonatet och saltet (= de torra ingredienserna)
Blanda ner filmjölken, sirapen och vetekrossblandningen i mjölblandningen.
Rör tills allt blandat sig. Degen skall vara ganska lös.

Smörj två avlånga formar, alternativt klä dem med bakplåtspapper.
Häll i smeten i formarna.
Grädda i 1 ½ timme långt nere i ugnen.
Låt bröden svalna i formarna.


Prova gärna att blanda ner något av följande, som variation: hasselnötter, linfrön, torkade aprikoser, solrosfrön – eller varför inte lingonsylt!

Ett tips: Aj aj aj, vid utplockningen av den heta plåten bränner jag mig på ena fingret. I stället för att skölja det under rinnande kallt vatten, knäcker jag ett ägg, delar på gulan och vitan och stryker sedan på lite äggvita på det onda - varvid smärtan lägger sig nästan omedelbart. Oslagbart!



Gourmetmåltid i skogen

Skogsbilder

En gång varje år ordnas en motionsrunda i skogen för de anställda på Kunskapsföretaget där jag arbetar. Konceptet är enkelt: man går eller springer 5 eller 10 km, grillar lite korv och umgås över avdelningsgränserna. Vid målgången får alla deltagare varsin plakett som ett bevis på att man deltagit. Alla dessa trevligheter arrangeras av vår mycket aktiva idrottsförening.  

Slutligen, när korven är färdiggrillad och inmundigad, kaffet uppdrucket och fikabrödet försvunnit ner i magen, avslutas eftermiddagen med prisutdelning, där alla som deltagit har chans att vinna presentkort eller motionsprylar. 

Grillad korv smakar absolut allra bäst i skogen och jag vräker raskt i mig två stycken. Toppar sedan med kaffe och mazarin. Gourmetmiddagen är fullbordad!