Mascarponecheescake med pepparkaksbotten

image289
Det underkylda regnet lamslår Skåne en dag som denna, och vi väljer att hålla oss inomhus hela dagen för att inte utmana ödet. Privatpersoner får träda in som extrahjälp när inte ambulanserna hinner med. Gator, cyklar och parkerade bilar är alla täckta med en isig hinna.

Efter att ha trivialstädat bland allt som hunnit samlas i ett av rummen, infinner sig plötsligt lusten att baka (Så klart! Känns ju aningen roligare än städning). En mascarpone inköpt kring jul, får utgöra basen och jag bestämmer mig för att använda den till en cheescake.

Här får man taga vad man haver. Finns inte digestivekex går det bra med pepparkakor. Sockret är slut, så det ersätts med rörsocker. Filen i kylen kan säkert användas. Och så här gör jag:

Cheecake med pepparkaksbotten

20 pepparkakor
75 gr smör
1 burk mascarponeost (250 gr)
2 dl fil
1/2 dl rörsocker alt strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 - 3 äggulor, beroende på äggens storlek
1/2 pressad citron
lite lite saffran
Pistagenötter


Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och blanda det med pepparkakorna som du smulat sönder, förslagsvis i matberedare.
Tryck ut blandningen i en bakform, cirka 20 cm i diameter och förgrädda i 8 minuter.

Blanda fyllningen: färskosten, sockret, vaniljsockret, citron och äggulor.
Häll smeten i den förgräddade formen, men spara lite av den och rör ner en knivsudd saffran.
Häll sedan saffranssmeten i mitten av formen.
Dekorera med pistagenötter .

Grädda i cirka en halvtimme. Kakan serveras med fördel kall.

Kommentarer
Postat av: Tove

Ciao Bella! Vilken blogg du har. Hujedamej va mkt gott att göra närsom helst...:-)
Ska kolla upp den här kakan...låter smaskig!!!!
Baci

2008-01-10 @ 21:59:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback