Rabarbersäsongen är här!

image261

I år ska jag verkligen försöka använda dem - rabarberna, som så troget kommer upp i det något undanskymda stället bakom kompostlådan i mitt pallkrageland. Vad kan vara lättare än att skära några rabarberstänger och fixa till en ljuvlig dessert?

När vi i kväll fick besök av förre norrbottensgrannen "Farbror Lasse", infann sig inspirationen till en snabbgjord efterrätt, som stod på bordet en halvtimme senare. Det är inte helt fel att få påhälsning helt oväntat; då sätts ofta fantasin på prov genom att man helt enkelt får ta "vad man haver"!

Rabarberdessert
(4-6 portioner)

200 gr rabarber (och några överblivna jordgubbar om du har!) 
1 - 2 dl strösocker (beroende på hur söt du vill att desserten skall vara)
2 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala rabarberna och skär dem sedan i halvcentimetertunna bitar. Vänd bitarna i socker och potatismjöl och fördela dem sedan i 4 - 6 ugnsfasta portionsformar.

75 gr smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl (alt 1/2 dl grahamsmjöl och 1/2 dl vetemjöl)
1/2 dl hackade hasselnötter eller mandel - eller solrosfrön!

Rör samman ovanstående ingredienser och klicka smeten över rabarberna. Sätt in portionsformarna i ugnen i 15 - 20 minuter.

Servera med vispgrädde eller glass.

Nu har han cyklat hem, vår förre granne - mätt, belåten och förärad en liten busktomatplanta + rosenbönefrön som gåva från värdparet! 

Kommentarer
Postat av: Emma

Låter gott! Har smaskat i mig en rabarberpaj idag! /Emma

Postat av: Matnjutning

Ja, och så mycket mer gott man kan göra med dem! I fjol smakade jag en rabarbershot på en restaurang här i Skåne. Mkt gott!

2007-05-20 @ 00:42:18
URL: http://matnjutning.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback