Förtjusande filmjölksbröd
Ibland finns det inte riktigt tid att baka bröd som skall jäsa i flera timmar. Räddningen är då denna eminenta Filmjölkslimpa som jag gjort i omgångar ända sedan 70-talet. Den figurerar under många namn och i många varianter på olika webbplatser; bland annat benämns den Filmjölksbröd, Långpannebröd eller Hälsobröd.
Variationerna i ingredienserna är också många, men grundstommen är filmjölk (eller yoghurt), mjöl, salt, bikarbonat och – om man vill - sirap.
Jag brukar blanda ihop olika mjölsorter, beroende på vad som finns hemmavid, och resultatet blir alltid lyckat. I sann hälsoanda har jag minskat på mängden sirap, fortfarande med lyckat resultat.
Limpan har alltid uppskattats mycket av mina tonårstöser – ett gott betyg!
Mitt allra senaste recept kom innehålla följande (2 limpor):
1 liter filmjölk
½ dl sirap, ljus eller mörk
5 dl fullkornsvetemjöl och 4 dl dinkelmjöl
2 dl grovt rågmjöl
3 dl vetekross + 2 dl vatten
2 dl vetekli
3 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 tsk brödkryddor
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp vattnet och häll över vetekrosset. Låt svälla några minuter.
Blanda mjölet, vetekliet, bikarbonatet och saltet (= de torra ingredienserna)
Blanda ner filmjölken, sirapen och vetekrossblandningen i mjölblandningen.
Rör tills allt blandat sig. Degen skall vara ganska lös.
Smörj två avlånga formar, alternativt klä dem med bakplåtspapper.
Häll i smeten i formarna.
Grädda i 1 ½ timme långt nere i ugnen.
Låt bröden svalna i formarna.
Prova gärna att blanda ner något av följande, som variation: hasselnötter, linfrön, torkade aprikoser, solrosfrön – eller varför inte lingonsylt!
Ett tips: Aj aj aj, vid utplockningen av den heta plåten bränner jag mig på ena fingret. I stället för att skölja det under rinnande kallt vatten, knäcker jag ett ägg, delar på gulan och vitan och stryker sedan på lite äggvita på det onda - varvid smärtan lägger sig nästan omedelbart. Oslagbart!
Och nu ligger du bland favvisarna - fast baka... det blir sällan.
Nu vet jag vad jag ska göra på lördag. Tack!
Så himla flink madame har blivit här .. jag hinner inte läsa ikapp sedan semestern .. nu är klockan halv två på natten och jag kämpar ännu ....-)
Bra tips om äggvita!
jag har lärt mig att använda honung när jag bränner mig med samma överraskande resultat.
tack för receptet förresten.
Gott. Bytte vetekrosset mot kokt bovete. Rejält med lingonsylt gjorde smaken jättegod.
Bra bastips.
Tack tack /Kajsa Umeå