Limeyoghurtglass

Limeyoghurtglass

Att titta på en glassmaskin i arbete är precis lika fascinerande som att stirra på en öppen brasa, eller en tvättmaskin i rörelse – eller varför inte betraktandet av bullar som gräddas i ugnen!

Och nu har jag äntligen införskaffat en sådan (glassmaskin) på loppis för en ringa peng, och möjligheterna tycks mig oändliga när jag fantiserar om än den ena än den andra läckra smaken som snart kommer att fylla den någorlunda tömda frysen.

Tänk vilka varianter jag kan trolla fram: kaffeglass, chokladglass med knapriga bitar av mörk, 70%-ig choklad, den allra lenaste vaniljglass med mycket grädde som grund – eller en fruktig sorbet gjord av sommarens jordgubbar och mascarponeost!

Frysblocket är sedan några dagar inlagt i kylan, så det är bara att skrida till verket!

Yoghurtglass med limesmak
(cirka ½ liter)

1 dl strösocker
¾ dl vatten
1 ½ msk honung

4 dl grekisk/turkisk yoghurt (10% fetthalt)
4 dl vanlig yoghurt (3 % fetthalt)
½ - ¾ dl koncentrerad limesaft

Koka upp sockret, vattnet och honungen. Låt svalna (exempelvis i vattenbad, så att du snabbt kan fortsätta med tillagningen).

Tillsätt yoghurten och limesaften och rör om tills allt är blandat.

Är du nu lycklig ägare till en glassmaskin, behöver du i princip inte använda så mycket mer handkraft: häll blandningen i maskinen och låt den arbeta tills glassen är fryst, vilket tar cirka 30 minuter. Skeda sedan upp glassen i en plastburk med tättslutande lock.

Har du ingen glassmaskin, sätter du in blandningen i frysen och rör om en gång i halvtimmen tills blandningen är helt fryst. Den här varianten ger inte riktigt lika mjuk glass, men den duger gott.

Servera med en fruktsallad.

Kommentar från äldsta dottern: ”Mmm! Smakar precis som glassen vi åt i Kroatien i somras!”. Gott betyg, tolkar jag det som.

Glassen bör ätas inom en vecka, eftersom den är godast då. Men det är nog ingen risk att den finns kvar så länge…

Kommentarer
Postat av: Ylva

Det ser gott ut! Det är bara fantasin som kan sätta gränserna.

2007-02-12 @ 16:09:14
Postat av: Annelie

Det låter jättegott. Man kanske skulle skaffa en glassmaskin...

Postat av: Lilla B

Åh, så gott det ser ut! Verkar ju inte vara så besvärligt att tota ihop även utan glassmaskin.

2007-02-19 @ 16:18:37
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Elisabet

Avslutar kvällen med att titta in här .., efter att ha sett Livräddarna på tv.
Väntar med spänning på vad som komma skall.

Stressa inte.
Välkommen hem!

2007-02-26 @ 00:03:23
URL: http://www.cikoria.blogspot.com
Postat av: Elisabet

Testar att kommentera ..

2007-02-27 @ 00:16:56
URL: http://www.cikoria.blogspot.com
Postat av: Elisabet

Vad underligt!
Man kan lämna kommentar på det här inlägget, men inte på ditt senaste? Då kommer det upp en underlig sida som säger att det inte går ..

2007-02-27 @ 00:17:31
URL: http://www.cikoria.blogspot.com
Postat av: Jeanette

Ser att vi har samma glassmaskin. När jag köpte min, billigt, fanns varken beskrivning eller kylblock med. Vet du var man skaffar sånt.

2008-02-19 @ 15:59:05
Postat av: Matnjutning

Nej, Jeanette. Men sådana här glassmaskiner ser man nog ganska ofta på loppmarknader.
Du har väl kanske vid det här laget lärt dig hur man använder den - eller...?

2008-02-19 @ 20:22:11
URL: http://matnjutning.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback