Paj på julskinka

skinkkycklingpaj
Nytt år, nya föresatser. Allt upprepar sig. Jag vet inte när det nyåret inträffade när jag inte lovade mig själv att nu minsann skall här bli andra bullar av: nyttigare matvanor, mer rörelse i vardagen, mer bokläsning, regelbundnare sovvanor - och så vidare!

Men jag gillar verkligen att göra ett avstamp i början av ett nytt år, att peppa mig själv och motivera mig att förändra saker och ting just då - och om det sedan inte blir precis som jag tänkt mig, ja, då tar jag nya tag igen - nästa nyår!

Från och med nästa vecka dras den mjuka, snälla svångremmen åt, och som en motiverande inledning startar jag med en utrensningskur - Detox - för att ge kroppen en omstart. Jag har inhandlat en örtdryck som skall intagas dagligen under 20 dagar och som skall hjälpa till med utrensningen. Det hela är nog lite psykologiskt; förmodligen skulle jag kunna fixa detta på andra sätt, men jag blir mer motiverad om jag gör det på det här viset.

Sålunda: giftutrensning i 20 dagar, då jag huvudsakligen äter vegetariskt, avstår från kaffe och alkohol (!) och börjar med långa, härliga, livgivande promenader varvade med enstaka pass på träningscykeln i källaren. Men inte för häftigt, för då ger jag nog upp, helt säkert!

Mitt matbeteende den här veckan, innan dagen D, är närmast bulimiskt! Jag stoppar i mig ovanligt mycket onödigt - men så är det alltid för mig innan en "kur" skall inledas!

I kväll har vi i alla fall kalasat på en paj, där fyllningen bland annat bestod av överbliven julskinka. Pajen gjorde jag redan i går kväll och sedan fick den vila på altanen, som numera är vår extra kyl. Praktiskt, så det förslår!

Paj, ja. Så gott, och egentligen så lättgjort, om man gör pajdegen på mitt sätt - se recept här nedan:

Julskinkepaj med kyckling och soltorkade tomater.

Smält 100 gram smör och rör sedan ner 3 dl vetemjöl, alternativt 1 /12 dl vetemjöl och 1 1/2 dl grahamsmjöl eller havregryn.
 
Tillsätt även 2 msk vatten. Den mjuka röran brer du lätt ut i pajformen (cirka 25 cm i diameter) som sedan ställs på kyligt ställe i cirka en halvtimme - en timme. På så sätt behöver du inte kavla ut degen eller knåda ihop ingredienserna.

Medan degen vilar i kylen, rör du ihop följande:

3 dl (=1 1/2  burk) crème fraîche - lätt- eller vanlig
3 ägg
2 dl riven ost
Hackad julskinka efter behag - cirka 3 dl
1/2 - 1 påse strimlad färdiggrillad kyckling (finns att köpa i små påsar)
5 finhackade soltorkade tomater
Kryddor efter smak

Förgrädda pajskalet i 225-250 grader i cirka 10 minuter. Bred sedan på lite pesto längs ytterkanterna (kan givetvis uteslutas. Jag råkade ha lite pestorester hemma i en burk vid tillagningstillfället).

Häll skink-kycklingröran i pajformen och bred ut den. Täck med finskurna tomater och strö till sist över lite riven ost.

In i ugnen - 200-225 grader - i 30 minuter. Den angenäma doften som sipprar ut ur ugnen skvallrar snart om att här vankas hemgjord paj!

Servera en grönsallad till, som förslagsvis innehåller isbergssallad, paprika, majs, riven morot och avocado.

NU ska jag fundera ut nästa veckas matsedel - som jag även kommer att lägga ut på bloggen - fritt fram att ta efter för den som vill!

Kommentarer
Postat av: Elisabet

Och min utrensing, den bestod av att jag röjde här hos mig.
Å, så härligt.
Jag mår fysiskt illa av för mycket röra.

Tack för senast, Torun.
Så himla roligt det var!

2007-01-04 @ 12:49:56
Postat av: Matnjutning

Ja, och vad vi HANN mycket! Ända till Simris! Jag röjde i köksskåpen i går kväll och kastade en massa gammalt. Upptäckte några skal av förmodliga skadekryp, så det var nog på tiden!

Postat av: Monica

Vilken bar idé! Och så gott med avocado till:)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback